JOŠ GODINU DANA BORBE SA KORONOM Kanadski stručnjaci najavljuju da će mere potrajati

SvetVesti

10.4.2020 15:09 Autor: Julijana Vincan 0

JOŠ GODINU DANA BORBE SA KORONOM Kanadski stručnjaci najavljuju da će mere potrajati JOŠ GODINU DANA BORBE SA KORONOM Kanadski stručnjaci najavljuju da će mere potrajati
Iako mnoge zemlje najavljuju da će uskoro ublažiti restriktivne mere izolacije u cilju suzbijanja širenja korona virusa, pitanje je koliko će vremena biti potrebno... JOŠ GODINU DANA BORBE SA KORONOM Kanadski stručnjaci najavljuju da će mere potrajati

Iako mnoge zemlje najavljuju da će uskoro ublažiti restriktivne mere izolacije u cilju suzbijanja širenja korona virusa, pitanje je koliko će vremena biti potrebno kako bi se situacija vratila na „prethodno stanje“. Naime, kanadski stručnjaci objavili su studiju u kojoj procenjuju kako bi se mere društvenog distanciranja mogle sprovoditi još dosta dugo – još najmanje godinu dana, možda i duže.

Pritom bi mere verovatno postale „dinamične“ – drugim rečima, iste bi se popuštale ili stezale, zavisno od kretanja situacije, odnosno krivulje zaraze, piše Advance.hr. Trenutno se nalazimo u fazi potencijalne stabilizacije. Naglog novog širenja virusa više nema, ali je pitanje šta će se dogoditi kada dođe do postepenog popuštanja trenutnih strogih mera. Činjenica jeste da su mere dale rezultate gde god su uvedene, a od sada i u SAD-u gde je situacija daleko najteža. Zašto se spominje godinu dana? Veruje se kako bi se do onda trebalo pronaći cjepivo za COVID-19, no to je samo pretpostavka, možda i optimistična.

Džastin Trido (Justin Trudeau) je rekao novinarima da je zemlja „na korak od puta između najboljeg i najgorih mogućih ishoda“, predviđajući da će ekonomija ponovo moći da se otvori jednim delom. „Normalnost kao što je bila ranije neće se vratiti u potpunosti sve dok ne dobijemo vakcinu za ovo, a to bi moglo da bude jako daleko“, rekao je Trido.

Foto: Tanjug/AP

Socijalno distanciranje je neophodno, ali teško održivo

Shvativši da će socijalno distanciranje biti presudno, kreatori politika traže načine kako da postignu napredak protiv Covid-19, dok na kraju ponovo otvaraju škole i ekonomiju, što je postalo još bitnije s obzirom na više od 17 miliona ljudi koji su izgubili poslove zbog epidemije, piše Stat News. Ranija projekcija smrti usled oboljenja od Covid-19 koje su izneli stručnjaci Instituta za zdravstvenu metriku i evaluaciju na Univerzitetu u Vashingtonu, pretpostavila je da će biti široko usvojeno „socijalno distanciranje“, a to je i način na koji je Kina ukrotila epidemiju koja je počela u Vuhanu. Ali efekat tog društvenog distanciranja bio je veći nego što su stručnjaci očekivali.

PROČITAJTE JOŠ:

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...