JOŠ NIJE KRAJ EPIDEMIJE U REGIONU Nagli skok broja obolelih u BiH, povećan i broj smrtnih slučajeva

IzdvajamoRegionVesti

30.4.2020 11:30 Autor: Ljiljana Begović

JOŠ NIJE KRAJ EPIDEMIJE U REGIONU Nagli skok broja obolelih u BiH, povećan i broj smrtnih slučajeva JOŠ NIJE KRAJ EPIDEMIJE U REGIONU Nagli skok broja obolelih u BiH, povećan i broj smrtnih slučajeva
U protekla 24 sata u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske preminula su četiri pacijenta kod kojih je potvrđeno prisustvo korona virusa, čime je ukupan... JOŠ NIJE KRAJ EPIDEMIJE U REGIONU Nagli skok broja obolelih u BiH, povećan i broj smrtnih slučajeva

U protekla 24 sata u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske preminula su četiri pacijenta kod kojih je potvrđeno prisustvo korona virusa, čime je ukupan broj umrlih osoba u Bosni i Hercegovini porastao na 69. Od početka epidemije obolelo  je 1.677 osoba, oporavilo se 710 pacijenata. Veće ministara BiH trebalo bi u Sarajevu da održi vanrednu sednicu na čijem dnevnom redu je više tačaka u vezi sa epidemijom korona virusa.

U Crnoj Gori u poslednja 24 sata zabeležen je jedan novi slučaj zaraze korona virusom. „Radi se o slučaju iz Podgorice koji je kontakt ranijih slučajeva“, prenose „Vijesti“. Vlada je predložila da se mere postepeno ublažavaju, a preporka je da svi koji mogu i dalje rade od kuće i da se roditeljima koji rade obezbedi smenski rad. Ukupan broj inficiranih od početka epidemije novim korona virusom u Crnoj Gori je 322, broj oporavljenih je 203, umrlo je sedam pacijenata.

U Sloveniji je ukupan broj obolelih od korona virusa  1.418, umrlo je 89 osoba, oporavio se  1.091 oboleli. “Jedna od mera koju je vlada odobrila je postepeno otvaranje vrtića i škola koje je zakazano za 18. maj”, rekla je ministarka obrazovanja, nauke i sporta Simona Kustec za Televiziju Slovenija. Smernice će se izrađivati u saradnji sa Nacionalnim institutom za zdravlje.

Premijer makedonske vlade Oliver Spasovski, objavio je da je dobio rezultat testa na korona virus i da je negativan. On je poručio da i dalje na snazi ostaje oprez i poštovanje mera. “Nositi zaštitne maske, držati fizičko rastojanje od dva metra, zaštititi sebe i tako zaštititi druge“, rekao je makedonski premijer, prenosi „Nova Makedonija“. U Severnoj Makedoniji ukupno su zaražene 1.442 osobe, oporavilo se 627, umrla su 73 pacijenta.

U Hrvatskoj su dosad zabeležena 2.062 slučaja korona virusa, preminulo je ukupno 67 osoba, izlečeno je 288 ljudi. Vlada će na sednici doneti Nacionalni program reformi, a kako prenosi index.hr, hrvatski štab za civilnu zaštitu objaviće nove preporuke za drugu fazu popuštanja mera koja počinje 4. maja.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.