Napredne ekonomije u pokušaju suzbijanja inflacije

Južna Koreja povećava kamatne stope

BankeNovacSvetVesti

26.8.2021 15:03 Autor: Vladimir Jokanović 0

Južna Koreja povećava kamatne stope Južna Koreja povećava kamatne stope
Južna Koreja postala je prva velika azijska ekonomija koja je podigla kamatne stope od početka pandemije korona virusa. Banka Južne Koreje povisila je kamatne... Južna Koreja povećava kamatne stope

Južna Koreja postala je prva velika azijska ekonomija koja je podigla kamatne stope od početka pandemije korona virusa. Banka Južne Koreje povisila je kamatne stope sa 0,5 na 0,75 odsto. Ovaj potez trebalo bi da doprinese obuzdavanju dugova domaćinstava i cena nekretnina, koji su se povećali poslednjih meseci.

Centralne banke širom sveta pokušavaju da izbalansiraju uticaj tekućih infekcija Covid-19 sa ekonomskim rizicima, poput visoke inflacije, prenosi BBC. Ovo je prvi put u poslednje tri godine da je korejska banka povećala svoju ključnu kamatnu stopu.

Odluka je doneta u trenutku kada centralna banka pokušava da uravnoteži pomoć u podršci ekonomskog oporavka zemlje u odnosu na rizike povećanja duga i rastuće inflacije. Kreatori politike četvrte po veličini azijske ekonomije signalizirali su da su spremni da povećaju troškove zaduživanja od maja.

Izvor: Statistic Korea

Primena odluke je odložena jer je poslednji talas epidemije Covid-19 doveo do delimičnog zatvaranja zemlje prošlog meseca. Centralne banke širom sveta spremaju se da počnu da ukidaju hitne stimulativne mere koje su uvedene zbog gašenja ekonomije usled pandemije.

Većina zemalja koje su ove godine povisile troškove zaduživanja bile su ekonomije u razvoju, koje su doživele ubrzanje inflacije uporedo sa oporavkom potražnje za robama i uslugama. Šri Lanka postala je prošle nedelje prva azijska zemlja koja je podigla kamatne stope.

Očekivalo se takođe, da će Novi Zeland postati prva napredna ekonomija koja će povećati kamatne stope tokom krize izazvane pandemijom, ali je dan pre očekivane odluke u celoj zemlji proglašen karantin. Centralna banka Novog Zelanda zadržala je kamatnu stopu na 0,25 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...