KORONA KRIZA SMANJUJE GLOBALNI NIVO ULAGANJA

Kako će se uticaji pandemije odraziti na najveće investitore u Srbiji

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

24.3.2021 15:57 Autor: Redakcija Biznis.rs

Kako će se uticaji pandemije odraziti na najveće investitore u Srbiji Kako će se uticaji pandemije odraziti na najveće investitore u Srbiji
Pandemija korona virusa u prošloj godini negativno je uticala na nivo investicija na globalnom nivou. Ipak, ona se nije previše odrazila na nivo investicija... Kako će se uticaji pandemije odraziti na najveće investitore u Srbiji

Pandemija korona virusa u prošloj godini negativno je uticala na nivo investicija na globalnom nivou. Ipak, ona se nije previše odrazila na nivo investicija u Srbiji, koji je bio oko 2,9 milijardi evra. To je nešto manje u odnosu na rekordne 2019. i 2018., ali znatno više u odnosu na period do 2013. godine, kaže za Biznis.rs ekonomista i profesor Beogradske akademije poslovnih i umetničkih strukovnih studija dr Bojan Dimitrijević.

On ističe da će produžetak pandemije, i nova zatvaranja posebno u zemljama EU, odakle dolazi i najviše investicija u Srbiju, imati negativan uticaj na nivo investicija i u ovoj godini. Produžetak pandemije je uticao i na usporavanje oporavka globalne ekonomije, a vidimo da je od početka ove godine i Srbija ostvarila skroman rast, što dovodi u pitanje ambiciozni plan o privrednom rastu od šest odsto u ovoj godini, napominje Dimitrijević.

On podseća da Srbija dobija 60-70 odsto investicija iz EU, a ako se pandemija bude produžila ovim intenzitetom i sa oštrim merama zaključavanja, posebno u evropskim zemljama koje su naši ključni trgovinski i investicioni partneri, poput Nemačke, to će imati negativan uticaj uticaj i na kretanje investicija u Srbiji. Sa druge strane, prema rečima Dimitrijevića, ohrabruju značajne kineske investicije u Srbiji, kako u infrastrukturi, tako i u segmentu portfolio investicija.

Dimitrijević smatra da će Srbija i u ovoj godini, što se tiče i spoljnih i unutrašnjih faktora, i dalje biti glavna investiciona destinacija u regionu.

On dodaje da se ambijent za investiranje u Srbiji nije promenio. Raste udeo investicija u BDP-u, posebno u segmentu infrastrukture, što je veoma značajno za privlačenje stranih investitora, a nastavlja se i politika subvencionisanja novih investicija.

Dimitrijević kaže da se stiče utisak da je dosadašnji model privlačenja investicija u Srbiji dao dobre rezultate, s obzirom na veliki broj stranih investitora koji su došli u Srbiji, a ogleda se i u činjenici da je došlo do vidljivog pada nezaposlenosti. On takođe ukazuje da je utisak da je Srbiju u međuvremenu napustio mali broj stranih investitora, znatno manji nego što se to prvobitno očekivalo.

Dimitrijević naglašava da bi trebalo u narednom periodu podsticati i domaće investicije, jer na srednji i duži rok one mogu dati značajan i odlučujući impuls dugoročnom i održivom privrednom razvoju.

I pored činjenice da su, zbog neizvesne situacije sa pandemijom, prognoze nezahvalne, Dimitrijević smatra da liderska pozicija Srbije kao investicione destinacije u regionu nije ugrožena, iako realno treba očekivati nešto manji globalni nivo investicija. Ipak, svi očekuju da će brža implementacija vakcine suzbiti pandemiju i ubrzati globalni privredni oporavak.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.