Otkrivamo procedure i rokove za podnošenje zahteva za podsticaje agencijama

Kako da ostvarite subvencije po osnovu organizovanja turističkih tura

BiznisSrbijaTurizamVesti

11.6.2021 19:47 Autor: Gordana Bulatović 0

Kako da ostvarite subvencije po osnovu organizovanja turističkih tura Kako da ostvarite subvencije po osnovu organizovanja turističkih tura
Sve turističke agencije, organizatori turističkih putovanja koje su registrovane u Srbiji i poseduju važeću licencu mogu da ostvare pravo na subvencije, po osnovu organizovanja... Kako da ostvarite subvencije po osnovu organizovanja turističkih tura

Sve turističke agencije, organizatori turističkih putovanja koje su registrovane u Srbiji i poseduju važeću licencu mogu da ostvare pravo na subvencije, po osnovu organizovanja turističkih grupa gostiju koji bi boravili u bilo kom mestu u našoj zemlji, odlučila je Vlada Srbije.

Tačnije, na utvrđene subvencije pravo imaju oni koji organizuju turističke grupe stranih, ali i domaćih gostiju na odmor, kongrese ili određene korporativne događaje. Pri tom, domaća agencija dobija pomoć i ako je, recimo, samo lokalni agent. Ono što je važno je da gosti odsedaju u objektima za smeštaj koji su evidentirani u centralnom informativnom sistemu u oblasti ugostiteljstva (e-turista).

Bitno je da korisnik subvencija, u slučaju organizovanja turističkog putovanja pripremi unapred program putovanja, kao da organizuje – minimum 15 stranih turista (najmanje tri noćenja i pružanje još dve turističke usluge), 15 domaćih gostiju (minimum dva noćenja i još dve turističke usluge).

Kada je u pitanju organizovanje međunarodnog kongresa ili korporativnog događaja, takođe je bitno da postoji unapred utvrđen plan boravka gostiju, čak i kada se turistička agencija iz Srbije lokalni agent, kao i da boravak bude u kategorisanim ugostiteljskim objektima za smeštaj, bar dve noći, uz pružanje još bar dve turističke usluge.

Turističkim uslugama smatraju se organizovanje izleta, organizovane posete muzejima, utakmicama, manifestacijama, restoranima na ponudom nacionalnih specijaliteta i slično.

Korisnici subvencija mogu da prodaju organizovana turistička putovanja neposredno domaćim i stranim gostima, preko turističke agencije iz inostranstva, raznih udruženjima, kompanijama, sportskim klubovima iz inostranstva…

Iznosi subvencija su sledeći:

  • za 3-4 noćenja za organizovano turističko putovanje, odnosno za dva do četiri noćenja za organizaciju kongresa ili korporativnih događaja stranih gostiju – 15 evra
  • za 5 i više noćenja za organizovano turističko putovanje, odnosno kongres ili korporativni događaj stranih gostiju – 20 evra.

Ukoliko su turisti za ostvarena tri do četiri noćenja, odnosno učesnici kongresa ili korporativnog događaja, za korišćenja dva do četiri noćenja, doputovali avionom iz Ruske Federacije, Turske, Kine (uključujući Honk Kong i Makao), Južne Koreje ili SAD, a kojima je dolazni i polazni aerodrom Nikola Tesla, Beograd ili Konstantin Veliki, Niš, iznos sredstava subvencija se isplaćuje, u zavisnosti od zemlje iz koje su doputovali:

  • Ruska Federacija, Turska – 20 evra;
  • Kina (uključujući Hong Kong i Makao), Južna Koreja, Japan, SAD – 30 evra.

Ukoliko turisti iz ovih zemalja ostaju u Srbiji duže od pet dana, značajno se povećavaju i subvencije. Onaj ko dovodi organizovano turiste iz Rusije i Turske dobija 30 evra po putniku, a ukoliko turisti organizovano dolaze na više od pet dana iz Kine, Južne Koreje, Japana ili SAD  – turistička agencija dobija 50 evra po turisti.

Kada je u pitanju organizacija domaćih gostiju, organizovana turistička tura sa ostvarena dva noćenja znače za turističku agenciju subveniju u vrednosti sedam evra, a za više od tri noćenja – deset evra po turisti.

Moguće je ostvariti subvencije i za deo organizovanja turističkog putovanja, kongresa ili korporativnog događaja gostiju iz inostranstva, ali su, u tom slučaju, iznosi manji.

Korisnik subvencija dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija zahtev za odobrenje subvencije, sa kompletnom dokumentacijom, najkasnije 90 dana od kada je realizovan program. Krajnji rok za  dostavu zahteva i dokumentacije je 20. novembar ove godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...