Stiže dugo iščekivana podrška Vlade Srbije

Kako do subvencija za noćne klubove i barove?

KulturaLifestylePoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

25.5.2021 13:08 Autor: Julijana Vincan 5

Kako do subvencija za noćne klubove i barove? Kako do subvencija za noćne klubove i barove?
Svi noćni klubovi i barovi u Srbiji koji od marta prošle godine praktično nisu mogli da rade uopšte, a koji su imali pad prometa... Kako do subvencija za noćne klubove i barove?

Svi noćni klubovi i barovi u Srbiji koji od marta prošle godine praktično nisu mogli da rade uopšte, a koji su imali pad prometa veći od 70 procenata, dobiće jednokratnu pomoć od države u iznosu od 12 odsto prometa koji su imali u godini koja je prethodila pandemiji korona virusa.

Naime, Udruženje noćnih barova i klubova postiglo je dogovor sa Vladom Srbije oko direktne i bespovratne pomoći klubovima i barovima, i prijave su već počele.

„Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija raspisalo je javni poziv za utvrđivanje prava na subvencije za podršku radu noćnih barova i noćnih klubova zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanim bolešću Covid-19. Mi sve vreme govorimo o vrlo skromnom iznosu od 12 odsto prometa iz referentnog perioda. Ovo je prerađen Slovenački model, s tim da smo mi za naše uslove limitirali maksimalan iznos pomoći velikim firmama, kako bi pomogli kolegama koji nemaju velike promete, i nismo tražili dodatne ustupke kao u Sloveniji, svesni situacije u našoj zemlji“, izjavio je za Biznis.rs predsednik Udruženja noćnih barova i klubova, Miša Relić.

Kako je naglasio, svi koji su u periodu korona krize imali pad prometa u odnosu na period od 31. marta 2020. godine do 1. aprila ove godine veći od 70 odsto, što je, kako kaže, sigurno 90 i više odsto klubova, dobiće 12 odsto od prometa iz tog perioda.

„Zadovoljan sam dogovorenim, jer to je nešto za šta sam se borio 14 meseci. S druge strane, žao mi je i svestan sam da ovu pomoć neće sve kolege dobiti. Naime, s obzirom da ne postoji šifra „noćni klubovi i barovi“, morali smo da izmislimo kriterijume koji će prepoznati i izdvojiti samo one koji rade isključivo kao noćni klubovi. Dakle, one koji nisu mogli da posluju uopšte i one koji nisu mogli da se prilagode dnevnom poslovanju – koji imaju početak radnog vremena ne pre 17 sati, a kojima je vreme zatvaranja ne pre dva sata ujutru, a privredni su subjekti i poreski obveznici, itd.“, napominje naš sagovornik.

Dodaje da je upravo zato svima jasno da su izvukli maksimum, i iz praktično nemoguće pozicije postigli za njih neverovatan uspeh, jer će, kako kaže, ovim dogovorom spasiti veliki broj klubova u Srbiji što je za njihovu branšu, kao i za turizam u Srbiji, pre svega u Beogradu i Novom Sadu, kako kaže – velika stvar.

„Nažalost, posle više od godinu dana pod ključem, mnogo je onih koji su odustali od ovog posla. Koliki je to broj ne mogu da kažem u ovom trenutku, makar dok ne dođemo do zime i eventualnog otvaranja zimske sezone. Tu će se videti ‘gubici’. Moja procena je da je nažalost najmanje 30 odsto klubova već stavilo katanac na svoje biznise“, navodi Relić.

Foto: Tanjug

U poslednjih nedelju dana, a i duže, u glavnom gradu, pa i šire, može se primetiti da se postepeno najavljuju nastupi po društvenim mrežama, a plakati najave svirki su sve češća pojava, kao i snimci sa istih. Neki već održavaju manje ili veće koncerte, a 20. jun se pominje kao nezvaničan početak, odnosno, nastavak održavanja muzičkih nastupa i uživo za sve.

„Koliko vidim na terenu, svi kafići i restorani su postali i klubovi. Po Beogradu svuda trešti muzika i, naravno, svuda je puno ljudi. U tom kontekstu ne razumem šta se postiže nepuštanjem klubova da rade, pa makar to bilo i delimično, do jedan sat posle ponoći. Koja je razlika? Mi za to vreme ostajemo bez osoblja, gubimo ključne dane leta, a niko ne zna šta će biti na jesen i da li ćemo raditi. Jun je za nas svetinja. U julu ljudi idu na odmore, a o avgustu da ne pričamo. Sad nam treba da radimo, jer će 21. juna već biti prepreprekasno. Pritom, u Beogradu ćemo cilj do 50 procenata vakcinisanih dostići do kraja nedelje, pa smatramo da bi dodatno popuštanje mera Beogradu bio dobar primer i za ostale gradove, kako bi se vakcinacija ubrzala. Svi želimo naše živote nazad, zar ne?“, upitao je Relić.

On je dodao i da ga posebno raduje činjenica da je Udruženje pokazalo da u ovoj zemlji obični ljudi, u ovom slučaju grupa ugostitelja, ipak mogu da postignu nešto i bez stranačke pripadnosti, kulturnim pristupom i kroz sistem.

„U svemu ovome su nam mnogo pomogli i mediji naravno, bez kojih se naš glas ne bi ni čuo. Ono što znam je da sad hitno moramo da napravimo novu radnu grupu, ovaj put sa predstavnicima Privredne komore Srbije, kako bismo dobili šifru poslovanja ‘noćni klubovi i barovi’ i kako bi u slučaju da se ovo, daleko bilo, vrati, mogli da dobijemo pomoć na jedan klik. Zahvaljujem se svima iz radne grupe Vlade Srbije na razumevanju i ustupcima, kako bi što više klubova dobilo pomoć“, istakao je Relić.

Javni poziv za podnošenje zahteva za utvrđivanje prava na pomoć objavljen je 22. maja na internet prezentaciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a rok za podnošenje zahteva je 15 dana od dana objave. Način korišćenja sredstava, pravo na korišćenje sredstava, kao i uslovi za dodelu sredstava mogu se naći na sajtu Ministarstva: https://mtt.gov.rs/vesti/javni-poziv/

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...