Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Otvoren javni poziv

Kako se prijaviti na konkurs za zamenu stolarije?

BiznisInfrastrukturaNekretnineNovacSrbijaVesti

5.5.2021 10:40 Autor: Julijana Vincan 2

Kako se prijaviti na konkurs za zamenu stolarije? Kako se prijaviti na konkurs za zamenu stolarije?
Prijave za subvencije za finansijsku pomoć građanima za zamenu stolarije ili kupovinu novih ložišta već su počele. Neke opštine su se već prijavile na konkurs, a... Kako se prijaviti na konkurs za zamenu stolarije?

Prijave za subvencije za finansijsku pomoć građanima za zamenu stolarije ili kupovinu novih ložišta već su počele. Neke opštine su se već prijavile na konkurs, a kako rok za lokalne samouprave lagano ističe, na red dolaze građani.

Resorno ministarstvo nedavno je raspisalo konkurs za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova. Poziv se odnosi isključivo na jedinice lokalne samouprave, i traje do 21. maja. Svaka opština može da dobije po 10 miliona evra, ali imajući u vidu da je ovo pilot projekat, prema najavama iz Ministarstva rudarstva i energetike, u narednim fazama sredstva bi trebalo da budu daleko veća.

Nakon konkursa za opštine uslediće još dva javna poziva. Prvi će biti namenjen kompanijama koje će te poslove realizovati, a drugi koji se očekuje tokom jula za građane koji žele da unaprede energetsku efikasnost objekta u kom stanuju.

Kako je istaknuto, neće biti ograničenja na osnovu tipa stambenog objekta u kojem neko živi, niti će biti ograničenja u kvadraturi. Za sada je sigurno da bi građani finansirali 50 odsto ukupne investicije, a drugu polovinu bi obezbedili opština i država, odnosno Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti. Kako je najavljivano, u jednom trenutku bi trebalo da bude formiran i drugi model po kom bi građani 50 odsto sredstava koji sami treba da obezbede, mogli da to učine kroz kredite.

Foto: Pixabay.com

U resornom ministarstvu su naglasili da je trenutno na razmatranju nekoliko modela sufinansiranja mera energetske efikasnosti za građane, a da bi prvi trebalo da bude realizovan u saradnji sa lokalnim samoupravama.

„Uslovi, kriterijumi i način prijave građana, kao i neophodna dokumentacija uz prijavu, biće navedeni u javnom pozivu lokalnih samouprava. Mogu se očekivati kriterijumi koji se odnose na postojeće stanje stolarije, grejnog sistema, izolacije objekta i drugih“, rečeno je u Ministarstvu.

Kriterijumi će se definisati u saradnji sa lokalnim samoupravama, a na osnovu čega će se formirati rang lista prijava. Ovim Projektom je predviđeno nekoliko mera povećanja energetske efikasnosti objekata od subvencija za stolarije, preko pomoći za izolaciju i zamenu ložišta do ugradnje solarnih kolektora za grejanje vode.

Govoreći o subvencijama za stolariju, jedini kriterijum za dobijanje novca jeste energetski pasoš – sertifikat kojim se proveravaju energetska svojstva i efikasnost objekta (koliko je postojeća izolacija u stanju da zadrži toplotu).

Kada je reč o ceni stolarije, firme koje se bave proizvodnjom i montažom ističu da ona zavisi od mnogo detalja, ali ako se za primer uzme dvosoban stan od 60 kvadrata koji ima po jedan jednokrilni prozor u kupatilu i kuhinji, i po jedan dvokrilni prozor u sobama, uz jedna dupla i jedna manja balkonska vrata za izlazak na terasu, cena takve nove stolarije, u najjeftinijoj varijanti, bila bi oko 1.000 evra, dok za demontažu postojeće treba da se doda još pedesetak evra.

 • Tina

  5.5.2021 #1 Author

  Ovo su vrlo korisne informacije

  Odgovori

 • Stanisa Pesevski

  8.5.2021 #2 Author

  Zivim sa zenom i troje dece u jednoj sobi a u kuci zive i penzioneri i moji roditelji koristimo zajednicko kupatilo.Dvoje dece skolujem ali nema dovoljno prostora za ucenje kao i za presvlacenje.Molim za pomoc i podrsku socijalni sam slucaj.Hvala

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...