Otvoren javni poziv

Kako se prijaviti na konkurs za zamenu stolarije?

BiznisInfrastrukturaNekretnineNovacSrbijaVesti

5.5.2021 10:40 Autor: Julijana Vincan 7

Kako se prijaviti na konkurs za zamenu stolarije? Kako se prijaviti na konkurs za zamenu stolarije?
Prijave za subvencije za finansijsku pomoć građanima za zamenu stolarije ili kupovinu novih ložišta već su počele. Neke opštine su se već prijavile na konkurs, a... Kako se prijaviti na konkurs za zamenu stolarije?

Prijave za subvencije za finansijsku pomoć građanima za zamenu stolarije ili kupovinu novih ložišta već su počele. Neke opštine su se već prijavile na konkurs, a kako rok za lokalne samouprave lagano ističe, na red dolaze građani.

Resorno ministarstvo nedavno je raspisalo konkurs za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova. Poziv se odnosi isključivo na jedinice lokalne samouprave, i traje do 21. maja. Svaka opština može da dobije po 10 miliona evra, ali imajući u vidu da je ovo pilot projekat, prema najavama iz Ministarstva rudarstva i energetike, u narednim fazama sredstva bi trebalo da budu daleko veća.

Nakon konkursa za opštine uslediće još dva javna poziva. Prvi će biti namenjen kompanijama koje će te poslove realizovati, a drugi koji se očekuje tokom jula za građane koji žele da unaprede energetsku efikasnost objekta u kom stanuju.

Kako je istaknuto, neće biti ograničenja na osnovu tipa stambenog objekta u kojem neko živi, niti će biti ograničenja u kvadraturi. Za sada je sigurno da bi građani finansirali 50 odsto ukupne investicije, a drugu polovinu bi obezbedili opština i država, odnosno Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti. Kako je najavljivano, u jednom trenutku bi trebalo da bude formiran i drugi model po kom bi građani 50 odsto sredstava koji sami treba da obezbede, mogli da to učine kroz kredite.

Foto: Pixabay.com

U resornom ministarstvu su naglasili da je trenutno na razmatranju nekoliko modela sufinansiranja mera energetske efikasnosti za građane, a da bi prvi trebalo da bude realizovan u saradnji sa lokalnim samoupravama.

„Uslovi, kriterijumi i način prijave građana, kao i neophodna dokumentacija uz prijavu, biće navedeni u javnom pozivu lokalnih samouprava. Mogu se očekivati kriterijumi koji se odnose na postojeće stanje stolarije, grejnog sistema, izolacije objekta i drugih“, rečeno je u Ministarstvu.

Kriterijumi će se definisati u saradnji sa lokalnim samoupravama, a na osnovu čega će se formirati rang lista prijava. Ovim Projektom je predviđeno nekoliko mera povećanja energetske efikasnosti objekata od subvencija za stolarije, preko pomoći za izolaciju i zamenu ložišta do ugradnje solarnih kolektora za grejanje vode.

Govoreći o subvencijama za stolariju, jedini kriterijum za dobijanje novca jeste energetski pasoš – sertifikat kojim se proveravaju energetska svojstva i efikasnost objekta (koliko je postojeća izolacija u stanju da zadrži toplotu).

Kada je reč o ceni stolarije, firme koje se bave proizvodnjom i montažom ističu da ona zavisi od mnogo detalja, ali ako se za primer uzme dvosoban stan od 60 kvadrata koji ima po jedan jednokrilni prozor u kupatilu i kuhinji, i po jedan dvokrilni prozor u sobama, uz jedna dupla i jedna manja balkonska vrata za izlazak na terasu, cena takve nove stolarije, u najjeftinijoj varijanti, bila bi oko 1.000 evra, dok za demontažu postojeće treba da se doda još pedesetak evra.

  • Tina

    5.5.2021 #1 Author

    Ovo su vrlo korisne informacije

    Odgovori

    • Sladjana petrovic

      28.1.2022 #2 Author

      Zivim sa muzem I petoro dece u kuci naprsloj starivorozori nefukcionisu zivimo u mestu ub crvena jabuka bb molim za pomoc

      Odgovori

  • Stanisa Pesevski

    8.5.2021 #3 Author

    Zivim sa zenom i troje dece u jednoj sobi a u kuci zive i penzioneri i moji roditelji koristimo zajednicko kupatilo.Dvoje dece skolujem ali nema dovoljno prostora za ucenje kao i za presvlacenje.Molim za pomoc i podrsku socijalni sam slucaj.Hvala

    Odgovori

  • Jelena

    27.6.2021 #4 Author

    Ja zivim sa dvoje dece i muzem muz mi neradi nigte a ni ja zbog zdravstne probleme primamo samo socijalno a deci dodatak mi ukinuli zivimo u staroj kuci koja ima samo jednu sobu i devni borovak kopatilo kuhinja je mala ima dosta da se uradi jel je kuca mala mi te uslove nemamo da sredimo kucu zato molim za pomoc unapred hvala

    Odgovori

  • Milosevic sreten

    2.7.2021 #5 Author

    Zivim sa 6 clana porodice nezapošljen kuca mi je u raspadnju i to prizemni srat samo nisam umogucnosti da je renoviram molim za pomoc Hvala

    Odgovori

  • Milosevic sreten

    2.7.2021 #6 Author

    Zivim sa 6 clana porodice nezapošljen kuca mi je u raspadnju i to prizemni srat samo nisam umogucnosti da je renoviram a imam problem sa papirima od kuce jer nas grad Vranje nije umogucnosti da nam resi prestojeci problem Hvala

    Odgovori

  • Milosevic sreten

    2.7.2021 #7 Author

    Zivim sa šest člana porodice .ja nezaposljen supruga prima najmanji minimalac imam dva studenta .pezioneri imaju poljoprivrednu penziju i nisam u mogucnosti a imam problem sa papirima od kuce koji ne mogu da izvadim u opszini jer sadasnj vlasti nisu umogucnosti da nam rese problem u Vranju a kuca poseduje samo jedan sprat i do raspadanja je dosla molim za malo pomoci.Hvala

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...