Digitalizacija bolovanja

Kakve promene za preduzetnike donose elektronske doznake?

Vesti

26.4.2022 11:53 Autor: Marija Krsmanović 0

Kakve promene za preduzetnike donose elektronske doznake? Kakve promene za preduzetnike donose elektronske doznake?
U mnogim sektorima digitalizacija je već uzela maha, a privrednici se još uvek navikavaju na nove uslove koje ona nameće. Promene u oblasti zdravstva... Kakve promene za preduzetnike donose elektronske doznake?

U mnogim sektorima digitalizacija je već uzela maha, a privrednici se još uvek navikavaju na nove uslove koje ona nameće. Promene u oblasti zdravstva svakako značajno utiču na različite vidove poslovanja, pa je samim tim neophodno postaviti pitanje šta podrazumeva digitalizovanje ove oblasti.

Iz eUprave je nedavno najavljeno da će u periodu od 2022. do 2026. godine biti sprovedena potpuna digitalizacija zdravstvenog sistema. Uvođenje elektronskih doznaka za bolovanje najavljeno je još prošle godine. 

Kako je nedavno za RTS izjavio direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović, više neće biti potrebe da se luta od jednog šaltera do drugog, već će biti uvedeno “elektronsko bolovanje”. Doktor će imati sve podatke o građanima u elektronskom zdravstvenom kartonu, pa neće biti potrebe ni za ponovnom prijavom ukoliko dođe do promene mesta prebivališta.

Prema rečima Vesne Latinović iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), koja je nedavno razgovarala sa Milanom Trbojevićem, autorom YouTube kanala FT1P Poreski savetnik, privrednici se najčešće kontaktiraju sa RFZO prilikom dostavljanja dokaza za isplatu naknade zarade, odnosno za isplatu bolovanja, i prilikom overe zdravstvene kartice u slučaju da ona nije automatski overena.

Kako se sada zdravstvene kartice overavaju automatski na osnovu podatka Poreske uprave o uplaćenom dospelom doprinosu, privrednici više nemaju obavezu da dolaze u prostorije RFZO. Međutim, doznake za bolovanje se još uvek dostavljaju u papirnom obliku. 

Uvođenjem elektronskih doznaka, zaposleni više neće biti u obavezi da svom poslodavcu dostavlja i potvrdu o sprečenosti za rad i doznaku, a poslodavac neće imati obavezu da dolazi u RFZO kako bi pokrenuo postupak isplate bolovanja, navodi Vesna Latinović. 

Trenutno, nakon isplate zarada, poslodavac je u obavezi da Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje podnese zahtev za isplatu naknada za zaposlene koji su na bolovanju. Potrebno je da dostavi pomenutu papirnu doznaku, OZ-10 obrazac sa spiskom obračunatih naknada zarada sa podatkom o primanjima u prethodnih 12 meseci.

Nakon toga, u roku od 30 dana od primanja kompletne dokumenacje, RFZO vrši prenos sredstava na račun poslodavca. Ukoliko dokumentacija nije kompletna, dostavljeni papiri se vraćaju poslodavcu kako bi se kompletirala.

Digitalizacija ubrzava ovaj proces. Prema rečima Vesne Latinović, poslodavac će elektronskim putem biti obavešten da je zaposleni na bolovanju i dobiti doznaku, koju će potom istim putem dostavljati RFZO. Ona je istakla i da je novina da će RFZO vršiti obračun naknada, a ne poslodavac.

Digitalizovana je i osnovica za isplatu bolovanja, koja će preko portala Centralnog registra i Poreske uprave RFZO pribavljati po službenoj dužnosti. 

Takođe, predviđene su i kaznene mere za poslodavce koji zaposlenima ne isplate naknade za bolovanje u predviđenom roku. Rok za isplatu zaposlenima će biti tri dana od trenutka kada RFZO prenese sredstva na račun poslodavca. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.