Nema razloga za paniku

Kakve su opcije za zamenu švajcarskih franaka koji se povlače iz opticaja?

Vesti

18.2.2021 11:31 Autor: Marko Miladinović 1

Kakve su opcije za zamenu švajcarskih franaka koji se povlače iz opticaja? Kakve su opcije za zamenu švajcarskih franaka koji se povlače iz opticaja?
Nacionalna banka Švajcarske saopštila je da povlači iz opticaja novčanice iz osme serije švajcarskog franka, puštene u promet u periodu između 1995. i 1998.... Kakve su opcije za zamenu švajcarskih franaka koji se povlače iz opticaja?

Nacionalna banka Švajcarske saopštila je da povlači iz opticaja novčanice iz osme serije švajcarskog franka, puštene u promet u periodu između 1995. i 1998. godine. Konačan datum povlačenja još uvek nije saopšten, ali ranije je najavljeno da bi trebalo da se desi do polovine 2021. godine.

Pojedine domaće menjačnice i mediji digli su buku poslednjih dana o mogućoj nastupajućoj nestašici franaka novijih serija, a Narodna banka Srbije izdala je preporuku građanima da “novčanice osme serije švajcarskog franka polože kod banaka na deviznu štednju, prodaju za dinare, konvertuju u drugu valutu ili zamene za opticajne novčanice švajcarskog franka što pre, jer će banke i ovlašćeni menjači prestati sa njihovim otkupom kao opticajnih novčanica, i pre nego što one zaista izađu iz opticaja”.

Međutim, ovakva situacija nije nepoznata na tržištu efektive, i dešavala se i ranije, a svakako nema razloga za paniku, poručuje za Biznis.rs osnivač i direktor finansijskog portala Kamatica, Dušan Uzelac. Prema njegovim rečima, glavni razlog za preteranu reakciju građana leži u njihovoj nedovoljnoj informisanosti kakve su im sve opcije na raspolaganju.

“Svaki papirni novac koji je ikada odštampan može u 99 odsto slučajeva da se zameni ili proda, jer on uvek poseduje neku vrednost. U ovom konkretnom slučaju, po završetku zvaničnog roka za povlačenje iz opticaja, naznačene monete mogu uvek da se zamene kod centralne banke koja ih je izdala, odnosno kod Nacionalne banke Švajcarske”, objašnjava Uzelac.

On dodaje da deo problema nastaje sa strane menjačnica, koje nemaju dovoljno “tražene robe” za zamenu, jer je švajcarski franak pomalo egzotična valuta, za razliku od evra ili dolara, kojih na tržištu ima u dovoljnoj količini.

U ovakvim trenucima, zapravo, do izražaja ponovo dolazi i osobina našeg naroda da veliki deo svoje devizne ušteđevine čuva “ispod slamarica”. Koliko je takvog novca, to niko sa sigurnošću ne može da utvrdi, baš kao ni koliki njegov udeo iznose švajcarski franci.

Najjednostavnije rešenje je otvaranje tekućeg deviznog računa u nekoj od komercijalnih banaka. Na taj način uvek ćete biti u prilici da podignete aktuelne novčanice, i ne brinete o ovakvim situacijama”, savetuje Uzelac.

  • Boki

    6.5.2021 #1 Author

    dobar ti avet samo sto je NBS ukinula otvaranje racuna u swajcarcima jos pre pet godina

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...