Konflikt nastao zbog razlika u računanju procenata pri uvozu automobila

Kanada se pridružuje Meksiku u formalnom sporu sa SAD

SvetU fokusuVesti

14.1.2022 09:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kanada se pridružuje Meksiku u formalnom sporu sa SAD Kanada se pridružuje Meksiku u formalnom sporu sa SAD
Kanada se pridružuje Meksiku u formalnom sporu vezanom za to kako Sjedinjene Američke Države tumače pravila koja regulišu poreklo delova vozila u okviru trilateralnog... Kanada se pridružuje Meksiku u formalnom sporu sa SAD

Kanada se pridružuje Meksiku u formalnom sporu vezanom za to kako Sjedinjene Američke Države tumače pravila koja regulišu poreklo delova vozila u okviru trilateralnog trgovinskog sporazuma između zemalja.

Kanada će se pridružiti Meksiku u zahtevu za stvaranje tribunala eksperata koji bi doneli odluku o ovom pitanju i koji će donositi odluke u skladu sa sporazumom SAD-Meksiko-Kanada, poznatim kao USMCA, izjavila je ministarka trgovine Meri Ng (Mary Ng) u saopštenju. Meksiko je prošle nedelje zvanično podneo zahtev, piše Bloomberg.

Iz Kanade je ranije saopšteno da se spor između Meksika i SAD pomno prati.

Konflikt se fokusira na razlike u tome kako izračunati procenat vozila koja dolaze iz sve tri zemlje kako bi se trgovalo bez carine. I Meksiko i Kanada smatraju da trgovinski sporazum predviđa da više regionalno proizvedenih delova treba da se računa u bescarinsku isporuku nego što SAD žele da dozvole.

Predstavnici SAD i Meksika su na nedavnom sastanku razgovarali o različitim tumačenjima pravila vezanih za uvoz automobila, kao i o predloženim podsticajima iz SAD za određena električna vozila, koje su i Meksiko i Kanada kritikovali kao diskriminatorne prema njihovim proizvođačima, navodi se u saopštenju meksičkog ministarstva ekonomije.

S druge strane, predstavnici SAD su izrazili zabrinutost zbog energetske politike Meksika. Predstavnik trgovinskog sektora Džejmi Vajt (Jayme White) je rekao zamenici ministra privrede Lus Mariji de la Mora (Luz Maria de la Mora) da Meksiko treba da bude prioritet, te da njegova politika promoviše fer konkurenciju i proizvodnju obnovljive energije u borbi protiv klimatskih promena.

Poslovne grupe su se žalile na meksičku politiku koja daje prednost državnoj naftnoj kompaniji Petroleos Mexicanos, ili Pemex, i elektroprivredi CFE u odnosu na privatne firme. Zabrinutost u vezi sa ovom situacijom izrazile su i demokrate i republikanci u pismu predstavnici trgovinskog sektora Ketrin Taj (Katherine Tai) u Finansijskom odboru pri Senatu, pozivajući je da na prekršaje Meksika i Kanade odgovori “snažnim i inovativnim rešenjima” u okviru USMCA.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...