KARANTIN POSLE BORAVKA U HRVATSKOJ Mere izolacije za Slovence po povratku sa Jadrana, predlog ministra zdravlja

IzdvajamoRegionVesti

18.8.2020 09:14 Autor: Ljiljana Begović 0

KARANTIN POSLE BORAVKA U HRVATSKOJ Mere izolacije za Slovence po povratku sa Jadrana, predlog ministra zdravlja KARANTIN POSLE BORAVKA U HRVATSKOJ Mere izolacije za Slovence po povratku sa Jadrana, predlog ministra zdravlja
Slovenački ministar zdravlja Tomaž Gantar izjavio je da će vladi predložiti da do kraja nedelje uvede karantin za Slovence koji se vraćaju iz Hrvatske,... KARANTIN POSLE BORAVKA U HRVATSKOJ Mere izolacije za Slovence po povratku sa Jadrana, predlog ministra zdravlja

Slovenački ministar zdravlja Tomaž Gantar izjavio je da će vladi predložiti da do kraja nedelje uvede karantin za Slovence koji se vraćaju iz Hrvatske, ističući da je to „jedinstveno mišljenje“ medicinskih stručnjaka.

Ako vlada takvu odluku donese u 19. ili 20.avgusta, onda bi slovenački turisti koji žele da izbegnu karantin dobili još „najviše dva ili tri dana“ da se vrate kući, rekao je Gantar javnoj televiziji, prenosi Tanjug.

Ministar ne veruje da bi se to moglo promeniti u slučaju pada „unosa“ korona virusa preko slovenačkih turista koji letuju u Hrvatskoj ili u slučaju smanjivanja broja dnevno zaraženih, jer ta zemlja „već ima eksponencijalni rast“ zaraze u poslednje vreme.

Takođe je istakao da nije moguć „selektivan“ pristup, prema godinama starosti i karantin uvoditi samo za one od 15 do 35 godina, koji se najčešće zaraze, ili prema onima koji dolaze iz epidemiološki manje riskantnih hrvatskih županija, na primer iz Istre.

Foto:Pixabay.com

Gantar je pojasnio da bi prvo bilo neracionalno, jer u Hrvatsku većinom putuju porodice s decom, dok je u vezi s drugom opcijom rekao da je Slovenija uvek do sada primenjivala jedinstven kriterijum po državama, a ne regionima za sastavljanje liste riskantnih destinacija.

Međutim, ministar je propustio da kaže da je Slovenija pre mesec dana na „crvenu“ listu uvrstila celu Češku, da bi posle pisma tamošnjeg premijera Andreja Babiša slovenačkom premijeru Janezu Janši upozorenje zadržala samo za jedan rudarski region u kojem je zabeležen skok infekcija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...