Veća pravna sigurnost za vlasnike nekretnina

„Katastarski alarm“ sprečava zloupotrebe

NekretninePoslovanjeSrbijaU fokusuVesti

27.12.2021 19:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

„Katastarski alarm“ sprečava zloupotrebe „Katastarski alarm“ sprečava zloupotrebe
Republički geodetski zavod (RGZ) kreirao je aplikaciju „Katastarski alarm“ namenjenu obaveštavanju vlasnika nepokretnosti, i svih koji imaju pravni interes u vezi s tim, o... „Katastarski alarm“ sprečava zloupotrebe

Republički geodetski zavod (RGZ) kreirao je aplikaciju „Katastarski alarm“ namenjenu obaveštavanju vlasnika nepokretnosti, i svih koji imaju pravni interes u vezi s tim, o svim promenama u katastru i sprečavanju eventualnih zloupotreba, saopštila je ta državna ustanova.

Navodi se da će na taj način građani u realnom vremenu biti obavešteni ukoliko neko zlonamerno pokuša da podnese zahtev za promenu vlasništva ili upis zabeležbi i tereta, vođenje sudskog spora, ispravku greške, kao i bilo koje druge radnje koje mogu da nanesu štetu vlasniku i ugroze njegova prava, prenosi Tanjug.

„Da bi korisnik dobijao informacije o svim promenama na nepokretnosti koju prati, potrebno je da popuni zahtev na sajtu RGZ-a verifikovan elektronskim potpisom, a sva obaveštenja će mu stizati putem elektronske pošte, bez odlaska na šalter ili svakodnevnog proveravanja u aplikaciji eKatastar na sajtu RGZ-a“, precizira se u saopštenju.

Ocenjuje se da će masovna primena ove aplikacije direktno uticati na promenu loših navika u društvu poput pokušaja reketiranja vlasnika nepokretnosti i korišćenja pravnog okvira za prevarne radnje.

„Kreiranjem Katastarskog alarma RGZ je zaokružio sistem koji efikasno štiti prava građana nad nepokretnostima. Taj sistem obuhvata korišćenje ePečata, servisa za potvrđivanje autentičnosti elektronskih dokumenata i najmoderniju aplikaciju za odbranu od sajber napada“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da su relevantne međunarodne organizacije i pre uvođenja ovog sistema svrstale Srbiju na deseto mesto u Evropi i četrnaesto globalno po sigurnosti vlasništva, dok je sa ovim sistemom, jedinstvenim u svetu, Srbija utvrdila svoju lidersku poziciju u toj oblasti.

RGZ ocenjuje da je građanima i investitorima obezbedio najveći stepen pravne sigurnosti za sve nepokretnosti upisane u katastar. Naglašava se da je ovim digitalnim servisima RGZ maksimalno pojačao odbranu od korupcije i iznude.

RGZ je dodao da je u tom cilju intenzivirao postojeću saradnju sa MUP-om i apelovao na vlasnike nepokretnosti da koriste „Katastarski alarm“, kako bi pravovremeno mogli da prijave MUP-u i sudovima lica koja zloupotrebljavaju podnošenje zahteva da bi pribavili protivpravnu korist.

Ističe se da zahvaljujući svim navedenim mehanizmima nepokretnosti upisane u katastar više nikada ne mogu biti predmet prevarnih radnji, duplih prodaja, ugrožavanja prava vlasništva nad nepokretnostima ili drugih malverzacija, jer sada digitalni sistem RGZ-a to automatski detektuje i alarmira.

Tagovi
VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...