Republički geodetski zavod zanemario primedbe Advokatske komore Srbije

Predlog izmena zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti za advokate neprihvatljiv

NekretnineNovacSrbijaVesti

16.12.2021 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Predlog izmena zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti za advokate neprihvatljiv Predlog izmena zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti za advokate neprihvatljiv
Advokatska komora Srbije (AKS) saopštila je da za njih neprihvatljiv tekst predloga izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, koji je... Predlog izmena zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti za advokate neprihvatljiv

Advokatska komora Srbije (AKS) saopštila je da za njih neprihvatljiv tekst predloga izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, koji je sačinjen od strane Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

“Predloženi tekst je za Advokatsku komoru Srbije neprihvatljiv. Predlozi i primedbe AКS koje su predate radnoj grupi, RGZ u izradi ovog predloga je potpuno zanemario. Advokatska komora Srbije ima informaciju da postoji namera da predlog RGZ uđe u dalju proceduru po hitnom postupku i to bez učešća članova radne grupe i uz zaobilaženje javne rasprave”, navodi se u saopštenju AKS.

Kako napominju, radnu grupu formirala je Vlada Srbije, ali je održan samo jedan sastanak u septembru 2021. godine, a AКS je svoje predloge i primedbe uputila 27. septembra. Komora se 9. decembra obratila koordinatoru radne grupe sa zahtevom za sazivanje novog sastanka, nakon čega je stigao odgovor iz vlade da će sastanak biti u najkraćem roku sazvan.

“Umesto poziva na sastanak primili smo predlog izmena Zakona koji je predložio RGZ. Vlada Srbije formirala je radnu grupu nakon upućivanja primedbi advokature i nakon podnošenja zahteva za određivanje nadzora nad radom RGZ”, navodi AKS.

Sistemski procesni zakoni kao što su Zakon o parničnom postupku, Zakonik o krivičnom postuku, Zakon o opštem upravnom postupku, kao i Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova ne mogu se menjati bez učešća u radu Radne grupe svih relevantnih učesnika – pripadnika pravosudnih profesija i bez javne rasprave u dužem trajanju, ističe AKS.

  • EVA57

    16.6.2022 #1 Author

    Kao mnoga toga, ide se delimičnim rešenjima, a to stvara zbrku i čemu tolika hitnost da se menja zakon, bez da prođe kroz široku javnu raspravu, pa neka i potraje. Pa to je ipak imovina koja se tiče svih nas.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...