trka kompjuterskih procesora

Kineski naučnici tvrde da imaju najmoćniji kvantni računar na svetu

Hi-techLifestyleSvetVesti

8.7.2021 19:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kineski naučnici tvrde da imaju najmoćniji kvantni računar na svetu Kineski naučnici tvrde da imaju najmoćniji kvantni računar na svetu
Tim istraživača u Kini tvrdi da su postigli novi rekord u kvantnom računanju, navodeći da je njihov novi računar daleko moćniji od procesora Google,... Kineski naučnici tvrde da imaju najmoćniji kvantni računar na svetu

Tim istraživača u Kini tvrdi da su postigli novi rekord u kvantnom računanju, navodeći da je njihov novi računar daleko moćniji od procesora Google, prenosi Futurism.

Istraživači  tvrde da je njihov kvantni računar uspeo da reši problem koristeći 56 QuBit (QB) od svojih 66, kvantni ekvivalent bitova u konvencionalnom računaru, što je više od Google procesora Sicamore koji ima samo 54 QB. Google je 2019. godine tvrdio da je njegov računar prvi postigao kvantnu nadmoć preko kojeg su u stanju da reše probleme, koji izmiču klasičnim računarima. Google je tvrdio da je njegov računar rešio problem za manje od 3,5 minuta.

„Procenjujemo da će zadatku uzorkovanja koji je Zuchongzhi završio za oko 1,2 sata (ili 70 minuta) trebati najmoćnijem superkompjuteru najmanje osam godina“, napisao je tim u svom radu i dodao da su računski troškovi klasične simulacije ovog zadatka procenjuju za DVA DO TRI reda veći od prethodnog rada na 53 QB procesoru Sicamore.

Prema istraživačima, problem koji je računar rešavao bio je oko 100 puta teži od onog koji je rešio Google Sicamore. Veliki je nagoveštaj za šta bi kvantni računari mogli uskoro biti sposobni, ali njihov uspeh treba uzeti sa rezervom. Timov sistem Zuchongzhi je dvodimenzionalni programabilni računar koji može da manipuliše do 66 kubita, što bi značilo da može kodirati kvantne informacije i kvantno stanje pojedinačnog elektrona preko 66 kvantnih bitova.

Prošle godine tim sastavljen od istih članova demonstrirao je kvantni računar sa 76 fotonskih QB, koji čuvaju informacije o stanju naelektrisanja fotona. Taj računar, nije bio programiran poput Zuchongzhija.

Koji je problem Zuchongzhi rešio? Računar je uzrokovao izlaznu raspodelu slučajnih kvantnih kola, izuzetno složen problem koji se pokazao nerešivim za klasične super-računare. Iako korisnost takvih proračuna još uvek nije prevedena za upotrebu u stvarnom svetu, naučnici su bili impresionirani rezultatima.

„Veoma sam uzbuđen zbog ovoga“, istakao je Peter Knajt (Peter Knight) sa Imperial College u Londonu, koji nije bio uključen u istraživanje.

“Ovo što je dostigao računar zaista pokazuje ono što smo uvek mislili da znamo, ali nismo eksperimentalno dokazali da uvek možete pobediti klasičnu mašinu dodavanjem još nekoliko kubita“, piše Futurism.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...