Peking nastavlja pritisak na tehnološke kompanije

Kineski regulatori nalažu rasturanje Ant Group

BiznisInvesticijeNovacSvetVesti

13.9.2021 15:03 Autor: Vladimir Jokanović 0

Kineski regulatori nalažu rasturanje Ant Group Kineski regulatori nalažu rasturanje Ant Group
Informacija da kineska vlada namerava da usitni poslovanje kompanije Ant Group Co. izazvala je uznemirenje među investitorima i pad vrednosti akcija kineskog tehnološkog sektora,... Kineski regulatori nalažu rasturanje Ant Group

Informacija da kineska vlada namerava da usitni poslovanje kompanije Ant Group Co. izazvala je uznemirenje među investitorima i pad vrednosti akcija kineskog tehnološkog sektora, tako da je Hang Seng Tech indeks oslabio u ponedeljak za više od 2,2 odsto.

Peking želi da razbije poslovanje platforme za online plaćanje Alipay, koja pripada Ant Grupi, čiji je vlasnik Džek Ma (Jack Ma), a on je od prošle godine u nemilosti kineskih vlasti i retko se pojavljuje u javnosti. Alipay ima više od milijardu korisnika, a vlasti nalažu da se ona odvoji od kreditne delatnosti, saznaje FT.

Kineski regulatori navodno su već naredili Ant Grupi da izdvoji u poseban entitet dve kreditne jedinice – Huabei, koja je slična tradicionalnoj kreditnoj kartici i Jiebei, koja daje male neobezbeđene kredite. Regulatori traže da i ove dve kompanije za kreditiranje imaju svoju nezavisnu aplikaciju. Ant Group takođe će biti u obavezi da preda korisničke podatke na bazi kojih odlučuje o kreditiranju, a novi servis bi delimično morao biti u državnom vlasništvu.

Foto: Biznis.rs

Kako ocenjuju insajderi, vlada u Pekingu veruje da monopolska moć velikih tehnoloških kompanija dolazi iz njihove kontrole podataka i želi to da okonča. Ovaj potez vlasti verovatno će usporiti pozajmljivanje preko servisa Huabei i Jiebei, u okviru jedinice Credit Tech, koja je ostvarila u 2020. godini 39 odsto prihoda Ant Group.

Izvor: Google


Veličina pomenute jedinice koja je prošle godine izdala jednu desetinu nehipotekarnih potrošačkih kredita u zemlji iznenadila je regulatore, koji su se zabrinuli zbog „predatorskog“ kreditiranja i finansiranja rizika.


Akcije kompanije Alibaba koja je u vlasništvu Ant Group izgubile su u ponedeljak više od četiri odsto vrednosti. Istovremeno, akcije Tencenta oslabile su za 2,45 procenata, dok je vrednost akcija kompanije Meituan pala za 4,47 procenata, prenosi Fortune.

Izvor: Google

Najnovija ograničenja su nastavak višemesečnog pritiska na kineske tehnološke akcije nakon što je vlada zabranila profitiranje u kompanijama za podučavanje, zbog čega su investitori takoreći preko noći izgubili 1.000 milijardi dolara. Pre toga vlasti su zakočile rast poslovanja kompanije Didi, a zabrinutost ulagača sada je pojačana. Indeks Hang Seng Tech opao je ove godine za 22 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...