mogući dodatni troškovi za završetak radova

Kinezi će tražiti još 60 miliona evra za Pelješki most?

BiznisInfrastrukturaRegionVesti

30.9.2021 14:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kinezi će tražiti još 60 miliona evra za Pelješki most? Kinezi će tražiti još 60 miliona evra za Pelješki most?
Radovi na Pelješkom mostu i pristupnom putu napreduju prema planu i saobraćaj preko mosta trebalo bi da se pusti u martu sledeće godine, ali... Kinezi će tražiti još 60 miliona evra za Pelješki most?

Radovi na Pelješkom mostu i pristupnom putu napreduju prema planu i saobraćaj preko mosta trebalo bi da se pusti u martu sledeće godine, ali se šest meseci pre završetka radova pojavio problem oko završnog finansijskog računa.

Naime, izvođači radova su usmenim putem najavili Hrvatskim cestama, kao investitoru, zahteve za isplatu dodatnih troškova, prenosi Tanjug pisanje Jutarnjeg lista.

Dodatne finansijske zahteve su za sada najavili kineska kompanija CRBC i austrijski Strabag. Grčki Avax se još nije oglasio, ali se, prema oceni lista, i od njega očekuju potraživanja za dodatnim finansijskim sredstavima.

Dodatni finansijski zahtevi su se već popeli na oko 500 miliona kuna (oko 67 miliona evra), a tačan iznos će biti poznat kad stignu službeni pismeni zahtevi.

Dnevnik dodaje da ima saznanja da su predstavnici kineske kompanije CRBC, koji se nalaze na gradilištu mosta i hrvatski konsultanti koji rade za njih, napravili preliminarnu računicu o dodatnim troškovima prema kojoj bi Hrvatske ceste trebalo da im doplate još oko 450 miliona kuna (60 miliona evra), što je za 20 odsto više od ukupne vrednosti ugovora.

U te dodatne troškove, između ostalog, uračunato je povećanje cena čelika, uticaj pandemije, povećanje cena radne snage, ali i veće cene avionskih karata za kineske radnike koji se vraćaju kući. Kineskoj kompaniji je zbog pandemije već odobreno produženje roka završetka radova za šest meseci, pa se dodatni finansijski zahtevi zbog pandemije smatraju neosnovanim.

Hrvatske ceste d.o.o.

Vončinina 3, 10000 Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
203.738.840,00 (2020)
Broj zaposlenih:
(2020)

Ovaj iznos, koji je za sada samo usmeno saopšten, izazvao je u Hrvatskim cestama i Ministarstvu saobraćaja pravu konsternaciju i ljutnju jer se smatra da je račun prenaduvan i neopravdan, te se tumači kao želja pojedinaca da u poslednjem trenutku, uoči završetka radova, naplate dodatni novac koji im ne pripada.

Ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković izjavio da vlada ne očekuje značajniju promenu ugovorene cene Pelješkog mosta i pristupnih puteva.

Na pitanje da li je tačno da most poskupljuje za 500 miliona kuna zbog rasta cena građevinskog materijala, kako je objavio Jutarnji, Butković je odgovorio da je jutros video taj članak, ali da u Ministarstvo i Hrvatske ceste nisu stigle nikakve službene informacije te da je cena ugovorena pre poskupljenja građevinskog materijala.

„Činjenica je da je to problem o kojem će vlada doneti određene odluke zbog povećanja cena materijala, čelika, itd. Došlo je do poremećaja na tržištu, ali što se tiče samog Pelješkog mosta, ono što znam, most je ugovoren davno pre tog poskupljenja, tako da nikakve velike iznose u ovom trenutku ne očekujemo ni na mostu ni na pristupnim putevima“, rekao je on.

Objasnio je da će, prema vladinom zaključku, naručilac posla sa izvođačem radova analizirati kada je došlo do povećanja cena i onda će se, shodno javnoj nabavci, videti hoće li se neke stavke priznati ili ne, i da li će se platiti više, ali ne više od 10 odsto.

Povodom napisa hrvatskih medija da će kineska firma CRBC, koja gradi Pelješki most, tražiti od države dodatnih 450 miliona kuna (60 miliona evra) zbog novonastalih troškova, u Hrvatski cestama (HC) kažu da oni takav zahtev još nisu dobili, ni službeni ni neslužbeni, ni usmeni ni pismeni, prenosi Tanjug.

„Na početku bismo jasno naznačili da Hrvatske ceste, kao investitor radova, nisu primile pismeni zahtev, kao ni usmeni, za povećanjem troškova u iznosu od 450 miliona kuna od firme CRBC. Isto tako, prema važećem ugovoru, sav rizik od povećanja cena je na izvođaču radova“, rekla je portparolka HC Tamara Pajić za portal Index.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...