Da li će biti neizvesnosti ove godine?

Kladionice i kritičari imaju jasne favorite za 93. dodelu Oskara

KulturaLifestyleVestiZanimljivosti

24.4.2021 18:14 Autor: Marko Miladinović 2

Kladionice i kritičari imaju jasne favorite za 93. dodelu Oskara Kladionice i kritičari imaju jasne favorite za 93. dodelu Oskara
Posle odgađanja za skoro dva meseca u odnosu na prvobitni termin, zbog posledica pandemije korona virusa, 93. dodela filmskih nagrada Američke akademije za film,... Kladionice i kritičari imaju jasne favorite za 93. dodelu Oskara

Posle odgađanja za skoro dva meseca u odnosu na prvobitni termin, zbog posledica pandemije korona virusa, 93. dodela filmskih nagrada Američke akademije za film, biće održana u noći između 25. i 26. aprila po srednjoevropskom računanju vremena. Nešto jača konkurencija u glavnim kategorijama, te uticaji različitih aktuelnih holivudskih trendova, obećavaju da ovogodišnja „trka“ bude uzbudljivija od nekoliko prethodnih.

Sve najvažnije nagradne manifestacije u američkoj filmskoj industriji već su dodeljene (Zlatni globusi, nagrade filmskih kritičara, Udruženja glumaca…) pa su i one, uz kladioničarske kvote koje su objavile vodeće kladionice u Las Vegasu, dobra smernica da se predvide pobednici.

Najuticajniji filmski kritičari iz tradicionalnih holivudskih medija, kao što su Variety, Holywood Reporter, RogerEbert.com, pa i kroz anketu na online agregatoru Metacritic, izgleda da imaju konsenzus što se tiče ovogodišnjeg pobednika u kategoriji za najbolji film. To je „Nomadland“, rediteljke Kloi Žao (Chloe Zhao), uprkos žestokoj kampanji protiv-kandidata, pre svega filmova „Father“, „Mank“ i „Minari“.

„Nomadland“ je žestoki favorit u kladionicama, pa i njegova rediteljka, kada je u pitanju nagrada za režiju. U američkom sistemu kvota, ovaj film ima izuzetno male povraćaje na ulog, to jest na uloženih 650 dolara može da se očekuje zarada od 100 dolara (-650) ukoliko pobedi – što se samo po sebi nikad ne podrazumeva. U slučaju poraza, naravno, gubi se celokupan uloženi iznos.

Ovako jako izraženi favoriti istakli su se još u kategorijama za najbolju mušku ulogu, posthumno za Čedvika Bozmana (Chadwick Boseman) u filmu „Ma Rainy’s Black Bottom“, dok je ubedljivo prvi u konkurenciji za sporednu mušku ulogu Danijel Kaluja (Daniel Kaluuya) za film „Judas & Black Messiah“), kod koga je linija opklade čak -2.500. U borbi za sporednu žensku ulogu upečatljivo vodeća je Jun Ju-Jung (Youn Yuh-Jung) iz filma „Minari“.

Najbolji strani film, po kladionicama, biće danski „Druk“ (međunarodno prepoznat pod engleskim prevodom „Another Round“), daleko ispred bosanskog „Quo Vadis, Aida?“. Linija opklade za danskog predstavnika je previsokih -1.250 dolara (ili, u prevodu, šanse su mu 12,5:1 da pobedi), a kod bosanskog +650, što znači da na uloženih 100 dolara može da se zaradi 650 (samim tim, njegove šanse za to su 1:6,5).

Kladionice očigledno najveću neizvesnost vide u takmičenju za najbolju žensku ulogu, gde je za nijansu isprednjačila Keri Maligan (Carey Mulligan) , ispred Vajole Dejvis (Viola Davis) i Fransis Makdormand (Frances McDormand).

Svakako, sve navedene procene ipak treba uzeti sa rezervom. Što se kladionica tiče, one i te kako umeju da „pogreše“, dok mišljenje kritičara, iako relevantno, ne mora uvek da se preslika u glasove članova Američke filmske akademije. Videćemo koliko su i jedni i drugi bili u pravu i već za nekoliko dana uporediti stvarne rezultate sa prvobitnim šansama.

  • DEKSI

    2.3.2022 #1 Author

    Videcemo kako ce biti, verujem da su dobri svi filmovi u konkurenciji.

    Odgovori

  • MARE

    22.5.2022 #2 Author

    Nekako je ostalo najcistije ocenjivanje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...