Unija slobodnih sindikata crne gore ukazuje na pritisak na zaposlene

Ko pristane na pola radnog vremena gubi i pola penzije

RegionVesti

12.11.2021 15:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ko pristane na pola radnog vremena gubi i pola penzije Ko pristane na pola radnog vremena gubi i pola penzije
Zaposleni koji pristane da sa poslodavcem potpiše ugovor na polovinu radnog vremena srazmerno gubi obim prava iz radnog odnosa, saopšteno je iz Unije slobodnih... Ko pristane na pola radnog vremena gubi i pola penzije

Zaposleni koji pristane da sa poslodavcem potpiše ugovor na polovinu radnog vremena srazmerno gubi obim prava iz radnog odnosa, saopšteno je iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG).

Iz te asocijacije radnika su nedavno upozorili da su poslodavci počeli da pritiskaju zaposlene da ugovore o radu na puno radno vreme izmene na polovinu radnog vremena, prenosi crnogorska agencija Mina.

Kako je ranije pojašnjeno, to rade poslodavci kako bi od januara naredne godine izbegli obavezu da zaposlenog prijave na najavljeni novi iznos minimalne zarade od 450 evra, jer bi u slučaju ugovora na polovinu radnog vremena te zaposlene mogli osigurati i na polovinu te minimalne zarade.

Minimalna zarada je 1. oktobra ove godine iznosila 250 evra, a kroz najavljeni program Evropa sad trebalo bi da se poveća na 450 evra uz umanjenje dažbina na zaradu i za 80 odsto.

Potisivanjem novog ugovora o radu sa zaposlenim na polovinu radnog vremena, poslodavac bi za sebe zadržao i iznos poreza i doprinosa koji se umanjuju, dok bi radnik ostao na skoro istom iznosu prijavljene zarade kao i do sada.

Zaposleni bi mogao da ostali dio zarade prima “na ruke” bez obračuna staža i dažbina, a na “crno” bi nastavio da radi puno radno vreme.

Foto: Pixabay.com

Međutim, gubitak obima radnih prava, značio bi dugoročnu ekonomsku ugroženost, jer bi imao penziju i upola manju od sadašnje minimalne od 145 evra.

Iz USSCG su objasnili da se razlika između zaposlenih sa punim i nepunim radnim vremenom ogleda ne u vrsti prava koje ostvaruju, već u obimu prava iz radnog odnosa.

„Naime, lica zaposlena na nepuno radno vreme prava iz radnog odnosa ostvaruju srazmerno vremenu provedenom na radu. Ovo znači da, iako Zakon o radu garantuje jednak tretman zaposlenih sa nepunim u odnosu na zaposlene sa punim radnim vremenom, ipak, zaposleni sa nepunim radnim vremenom određena prava, poput prava na zaradu, na odmor u toku rada (pauzu), pa i pravo na penziju ostvaruju primjenom navedenog načela srazmjernosti“, rekli su iz Unije.

Shodno navedenom, kako su kazali, zarada zaposlenog obračunava se i isplaćuje u odnosu na broj sati rada, pri čemu napominju da Zakon o radu poznaje ograničenje da ugovor o radu ne može da se zaključi u trajanju kraćem od jedne četvrtine punog radnog vremena.

Na primer, ako zaposleni godinu radi na polovinu radnog vremena, imaće svega šest meseci staža, a i umanjen koeficijent za penziju, jer je osiguran na nižu zaradu.

”U cilju sprečavanja mogućih zloupotreba, Zakonom o radu je definisana obaveza poslodavca da aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta, u zavisnosti od prirode posla i organizacije rada, utvrđuje radna mesta na kojima se zaključuje ugovor o radu sa nepunim radnim vremenom“, saopštili su iz USSCG.

Kako su naveli, u kolektivima u kojima su organizovani sindikati, poslodavac je dužan da blagovremeno obavesti sindikat o planiranim izmenama akta o sisitematizaciji radnih mesta i zatraži njegovo mišljenje, odnosno omogući prisustvo na sastancima na kojima bi se njihovo mišljenje, predlozi i sugestije bili predstavljeni.

U firmima gde ne postoji organizovan sindikat, poslodavac može sam izmeniti sistematizaciju, uneti koliko želi radnih mesta sa polovinom radnih mesta, a zatim prisiliti zaposlenog da potpiše ugovor o radu na polovinu radnog vremena, preteći mu otkazom.

”Za svaku povredu prava iz radnog odnosa, pa i u konkretnom slučaju, zaposleni može tražiti zaštitu kod Inspekcije rada koja je dužna da izvrši nadzor i naloži poslodavcu da otkloni nepravilnosti“, dodali su iz Unije.

Savet USSCG zaposlenima koji se nađu u takvoj situaciji jeste da obavezno obavijeste sindikat čiji su članovi.

„S obzirom na to da zaposleni koji su angažovani na nepuno radno vreme imaju ista prava iz rada i po osnovu rada, kao i zaposleni sa punim radnim vremenom, to bi im u konretnom slučaju pripadalo pravo na uvećanje zarade po osnovu prekovremenog rada, ako ga poslodavac natera da i dalje radi puno radno vreme”, rekli su iz USSCG.

Iz Unije su naveli da će pratiti ponašanje poslodavaca i inspekcija i da će svoje članove, ali i ukupna javnost, blagovremeno upozoravati o svim posledicama vezanim za eventualne zloupotrebe od poslodavaca, kao i da će zaposlene podučavati o mehanizmima zaštite.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...