u našem regionu najbolje plasirana Slovenija

Koje su najbolje zemlje za započinjanje biznisa?

Vesti

10.8.2023 10:52 Autor: Marko Miladinović 0

Koje su najbolje zemlje za započinjanje biznisa? Koje su najbolje zemlje za započinjanje biznisa?
Međunarodni institut za razvoj menadžmenta (IMD) objavio je godišnju Svetsku rang listu najboljih zemalja za pokretanje biznisa. Danska je ostala neprikosnoveni lider, a zanimljivo... Koje su najbolje zemlje za započinjanje biznisa?

Međunarodni institut za razvoj menadžmenta (IMD) objavio je godišnju Svetsku rang listu najboljih zemalja za pokretanje biznisa. Danska je ostala neprikosnoveni lider, a zanimljivo je da su Sjedinjene Američke Države u poslednje četiri godine pale sa trećeg mesta na deveto.

Rangiranje IMD zasnovano je na četiri glavna faktora konkurentnosti – ekonomskom učinku, efikasnosti vlade, poslovnoj efikasnosti i celokupnoj infrastrukturi u zemlji.

Pod ekonomskim učinkom, IMD uzima u obzir faktore koji opisuju privredu posmatrane zemlje – BDP,  međunarodnu trgovinu, strane investicije, zaposlenost, inflaciju, zarade i cene. Efikasnost vlade se procenjuje na osnovu javnih finansija, poreske politike, institucionalnog okvira, poslovnog zakonodavstva i društvenog okvira. Poslovna efikasnost je određena faktorima kao što su produktivnost i efikasnost, tržište rada, finansije, prakse upravljanja i stavovi i vrednosti. Na kraju, infrastruktura se ocenjuje na osnovu osnovne infrastrukture, tehnološke infrastrukture, naučne infrastrukture, zdravlja i životne sredine i obrazovanja.

Najpogodnije tri zemlje za pokretanje biznisa na svetu su Danska, Irska i Švajcarska, tim redom. Prvih deset upotpunjuju još i Singapur, Holandija, Tajvan, Hong Kong, Švedska, SAD i Ujedinjeni Arapski Emirati.

U listiranih 64 zemalja u biltenu IMD-a nema Srbije, a iz zemalja našeg regiona najbolje su plasirane Slovenija, na 42. mestu, Mađarska (46.), Rumunija (48.), Hrvatska (50.) i Bugarska (57.).

Za 2023. godinu, evropske zemlje su dominirale poslovnom konkurencijom, sa pet ekonomija u prvih deset. SAD su pale sa trećeg u 2019. na deveto mesto u 2023. zbog pada infrastrukture i efikasnosti vlade.

U nastavku teksta prenosimo zvanična objašnjenja za rangiranje prve tri države:  

1. Danska

Danska je održala vodeću poziciju u globalnoj konkurentnosti zahvaljujući svom doslednom uspehu u sva četiri merena faktora. Odlikuje se poslovnom efikasnošću, na prvom mestu među svim državama, i infrastrukturom, na drugom mestu. Osim toga, Danska je pokazala blagi napredak u efikasnosti vlade, napredujući sa šestog na peto mesto na globalnom nivou.

2. Irska

Irska se popela za pet pozicija u psolednjih godinu dana, kako bi obezbedila drugo mesto na rang listi zahvaljujući snažnom ekonomskom rastu. Za ovo dostignuće odgovorno je nekoliko faktora, kao što su povećana strana ulaganja i napredna tehnološka industrija. Irska pokazuje i značajan napredak u vladinoj i poslovnoj efikasnosti, popevši se sa 11. na treće mesto u obe posmatrane oblasti.

3. Švajcarska

Švajcarska se ističe u efikasnosti vlade i infrastrukturi, zauzimajući prvo mesto u ovim oblastima, dok su rangiranja poslovne efikasnosti blago opali. Neobično je, ali značajno za napredak na listi, da je Švajcarska kao već visokorazvijena privreda ostvarila i rast ključnih parametara nacionalne ekonomije, što je doprinelo njenom višem rangiranju.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.