KOLARCU PRETI GAŠENJE ZBOG PANDEMIJE Hitno rešiti finansijske probleme, apeluje Sindikat muzičkih umetnika

LifestyleSrbijaVesti

23.7.2020 10:37 Autor: Marija Jovanović 0

KOLARCU PRETI GAŠENJE ZBOG PANDEMIJE Hitno rešiti finansijske probleme, apeluje Sindikat muzičkih umetnika KOLARCU PRETI GAŠENJE ZBOG PANDEMIJE Hitno rešiti finansijske probleme, apeluje Sindikat muzičkih umetnika
Sindikat muzičkih umetnika javno je apelovao na sve nadležne institucije da hitno reaguju i preduzmu neophodne mere da se reši dramatična finansijska situacija Zadužbine... KOLARCU PRETI GAŠENJE ZBOG PANDEMIJE Hitno rešiti finansijske probleme, apeluje Sindikat muzičkih umetnika

Sindikat muzičkih umetnika javno je apelovao na sve nadležne institucije da hitno reaguju i preduzmu neophodne mere da se reši dramatična finansijska situacija Zadužbine Ilije M. Kolarca.

Iako Zadužbina ima jasno zakonom definisan poseban status, neadekvatan način (projektnog) finansiranja je stvorio brojne probleme u radu koji su posebno pogoršani prestankom rada zbog pandemije. Neophodno je što pre adekvatnije reagovati jer je to u ovom trenutku postalo pitanje njenog opstanka i daljeg rada”, navodi se u saopštenju Sindikata muzičkih umetnika.

Kako objašnjavaju, Zadužbina Ilije M. Kolarca institucija je od najvećeg značaja za muzičku umetnost i višestruko značajnu kulturno obrazovnu misiju, nedopustivo je da se dozvoli njeno potencijalno gašenje.

Foto: Pixabay.com

Gašenjem Zadužbine došlo bi i do zatvaranja jedine prave koncertne scene čime se direktno ugrožavaju ne samo muzičari, već i radnici u kulturi iz drugih sfera umetnost”, navodi se u apelu.

Sindikat muzičkih umetnika zastupa svoje članove u šest ustanova kulture i jednoj medijskoj kući : Muzičkoj produkciji RTS (hor, orkestar, džez orkestar, simfonijski orkestar), Narodnom pozorištu, Srpskom narodnom pozorištu, Pozorištu na Terazijama, Ansamblu ”Kolo”, Beogradskoj filharmoniji i Niškom simfonijskom orkestru. Svi ovi ansambli nastupali su na sceni “Kolarca”, i stoga je jasan značaj ove institucije za kulturno nasleđe.

Sindikat muzičih umetnika najsnažnije apeluje na Vladu Srbije, Ministarstvo kulture i Grad Beograd da se hitno nađe dugotrajno i održivo rešenje u cilju opstanka i nastavka sa radom ove institucije od ogromnog državnog i kulturno obrazovnog značaja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...