Zakonom određeno maksimalno vreme vraćanja duga

Koliko košta odlaganje plaćanja dugovanog poreza?

Vesti

23.11.2022 15:18 Autor: Ljiljana Begović 0

Koliko košta odlaganje plaćanja dugovanog poreza? Koliko košta odlaganje plaćanja dugovanog poreza?
Poreskom obvezniku kome je u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji odloženo plaćanje dugovanog poreza, a koji redovno izmiruje rate dospelih... Koliko košta odlaganje plaćanja dugovanog poreza?

Poreskom obvezniku kome je u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji odloženo plaćanje dugovanog poreza, a koji redovno izmiruje rate dospelih obaveza i tekuće obaveze, u slučaju da pre isteka roka isplati dugovani porez otpisuje se 50 odsto kamate koja se odnosi na odloženi dug.

Pravo na otpis 50 procenata kamate ne ostvaruje se za odlaganje plaćanja dugovanog poreza kada je obaveza utvrđena rešenjem u postupku poreske kontrole.

Kamata se za dugovani porez obračunava i dok traje odlaganje plaćanja, po godišnjoj referentnoj stopi Narodne banke Srbije koja iznosi jedan odsto.

Bez obzira na to da li ste fizičko ili pravno lice, ili pak preduzetnik, imate pravo da poreski dug platite na rate, pod uslovom da plaćanje dugovanog poreza predstavlja za poreskog obveznika neprimereno veliko opterećenje ili mu nanosi bitnu ekonomsku štetu.

Poreska uprava može odobriti određen broj rata u zavisnosti od visine duga, a najduže do 60 meseci, uz mogućnost korišćenja odloženog plaćanja do 12 meseci, odnosno 24 meseca za pravna lica u restrukturiranju.

Foto: Freepik.com

Od poreskog obveznika se ne zahteva ispunjenje uslova iz Uredbe o bližim uslovima za odlaganje plaćanja poreskog duga, kao ni davanje sredstava obezbeđenja naplate, ako poreski dug za koji se traži plaćanje na rate, iznosi za pravno lice i preduzetnika – do 1,5 miliona dinara, a za fizičko lice – do 200.000 dinara.

Odlaganje plaćanja dugovanog poreza vrši se potpisivanjem sporazuma između Poreske uprave i poreskog obveznika, odnosno donošenjem rešenja od strane Poreske uprave.

Da bi obveznik mogao da ostvari navedeno pravo neophodno je da podnese obrazložen zahtev nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave, s tim što uz zahtev podnosi i sredstvo obezbeđenja naplate, koje ne može biti manje od visine dugovanog poreza čije se odlaganje plaćanja traži, ukoliko je za iznos duga propisano obavezno obezbeđenje plaćanja duga.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.