Roditelji ne žale novac da bi pomogli deci

Koliko koštaju privatni časovi za pripremu male mature i prijemnih ispita?

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

20.5.2021 15:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Koliko koštaju privatni časovi za pripremu male mature i prijemnih ispita? Koliko koštaju privatni časovi za pripremu male mature i prijemnih ispita?
Najveći broj učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola svake godine nalazi se pred životnom raskrsnicom. Odluka o nastavku školovanja i upisu željene srednje... Koliko koštaju privatni časovi za pripremu male mature i prijemnih ispita?

Najveći broj učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola svake godine nalazi se pred životnom raskrsnicom. Odluka o nastavku školovanja i upisu željene srednje škole ili fakulteta zavisi od male mature, odnosno rezultata prijemnih ispita.

Ove godine situaciju dodatno komplikuje izmenjeni režim nastave, koja se zbog pandemije većim delom odvijala online. Roditelji sa zebnjom čekaju jun mesec, a neki su kao dodatnu pomoć još prošle jeseni angažovali privatne profesore, verujući da će učenje u manjim grupama ili individualni rad sa stručnim licem pomoći detetu da ostvari željeni rezultat.

Mala matura – velika briga

Uprkos apelima pojedinih prosvetnih sindikata i roditelja da se ukine kombinovani test, osmaci će i ove godine morati da ga polažu, pored testa iz maternjeg jezika i matematike. Test sadrži pitanja iz fizike, hemije, geografije, istorije i biologije. Dakle, za vrhunski rezultat na maloj maturi potreban je sveobuhvatan fond znanja viših razreda osnovne škole. Zbog toga u mnogim domovima širom naše zemlje poslednjih meseci vlada nervoza.

„Imamo više ciklusa početaka priprema za malu maturu. Jedan je od oktobra do juna, a drugi od januara do juna. Polaznici koji kreću od oktobra do juna imaju priliku da obnove kompletno gradivo iz svih sedam predmeta kroz fond od 200 časova i čak poprave ocene koje su imali u školi. Broj bodova za upis u srednju školu ne sastoji se samo od rezultata na Maloj maturi, već i od ocena iz osnovne škole“, navodi direktor centra obrazovnih programa „Master Class“ Zoran Javoran i dodaje da centar u svom programu pruža temeljnu pripremu osmaka za malu maturu.

Pripremna nastava u privatnoj režiji širom zemlje odvija se na različite načine: pojedinačno ili u grupama, online ili uživo, dolaskom na kućnu adresu ili u domu nastavnika. Postoje i edukativni centri koji organizuju časove u svojim prostorijama, a najčešće se radi u manjim grupama. Roditelji su nekada spremni da plate cenu pripremne nastave iznad svojih mogućnosti, verujući da tako pružaju podsticaj detetu da ispuni svoju (ili roditeljsku) želju prilikom odabira srednje škole.

„Mnogo više se pitaju roditelji nego deca. Oni žele da na određeni način pomognu deci tako što će im omogućiti da rade sa stručnim licima. Ove godine je nešto veće interesovanje, ali nemamo grupe koje sada počinju. Neprimereno je sada pokušavati nekog naučiti sedam bitnih predmeta, da bi polagao malu maturu. Radimo od oktobra ili od januara, s tim što je 200 časova raspoređeno različitim ritmom nastave“, objašnjava Javoran i dodaje da u školi svi iščekuju jun, kada od dece i roditelja stiže povratna informacija o rezultatima male mature.

Cena časa priprema za malu maturu u ovom edukativnom centru varira u zavisnosti od trenutka kada polaznik krene sa nastavom. U periodu predupisa, cena časa iznosi 200 dinara. Ukoliko se polaznik prijavi na vreme, ukupna cena pripreme male mature u predupisnom roku za sve predmete je 40.000 dinara. Kako vreme odmiče, časovi postaju skuplji.

„Imamo regulacione listove koje deca anonimno popunjavaju, izjašnjavajući se o kvalitetu nastave, radu predavača i disciplini. To kasnije koristimo za unapređenje programa. Jedan naš polaznik je prošle godine imao više od 99 bodova, što mnogo govori i o samom detetu. Naša uspešnost je 97 odsto, a tu podrazumevamo da dete upiše jednu od prve tri željene škole. Najčešće dolaze roditelji čija su starija deca imala iskustva sa nama ili njihovi prijatelji“, objašnjava Javoran.

Foto: Pixabay.com

Fakulteti pripremaju buduće brucoše

Kada je reč o pripremi za upis fakulteta, najtraženiji su časovi matematike, jer se ovaj predmet polaže na prijemnim ispitima za tehničke fakultete. Poslednjih godina je takvo akademsko usmerenje popularnije od ostalih.

Elektrotehnički fakultet u Beogradu i Fakultet organizacionih nauka otvorili su svoja vrata za buduće brucoše i uveliko organizuju pripremnu nastavu koja se zbog pandemije najčešće odvija online.

Elektrotehnički fakultet u Beogradu realizuje pripremnu nastavu iz matematike i fizike koja bi trebalo da traje do 15. juna. Cena priprema po predmetu iznosi 36.000 dinara za uplate u gotovom, odnosno 40.000 dinara prilikom plaćanja na rate.

Fakultet organizacionih nauka je početkom godine u saradnji sa Tehničkim fakultetima i Matematičkim fakultetom započeo održavanje pripremne nastave iz matematike. Cena priprema je 28.000 dinara ukoliko se plaća gotovinski, odnosno 30.000 dinara za odloženo plaćanje. Polaznike očekuje 40 časova, a mogu da biraju da li žele nastavu online ili na fakultetu.

Stručnjaci koji se na internetu predstavljaju kao vrsni poznavaoci matematike nude privatne časove za pripremu prijemnog ispita. Cene dvočasa kreću se od 1.000 do 2.400 dinara, koliko košta individualni rad sa pojedinim profesorima.

Kada je reč o Medicinskom i Farmaceutskom fakultetu, maturanti koji žele da se upišu moraju imati zavidan nivo znanja iz biologije i hemije. Cena privatnog dvočasa hemije kreće se od 1.000 dinara pa naviše, u zavisnosti od iskustva profesora, načina rada i lokacije. Slična je situacija i kada je reč o časovima biologije.

  • Snežana

    20.5.2021 #1 Author

    Boga mi nije malo..sve roditeljima po dzepu…

    Odgovori

  • Tatjana

    20.5.2021 #2 Author

    Cime roditelji ne pomazu bas, treablo je da se sama deca spreme za ispit

    Odgovori

  • Anna

    20.5.2021 #3 Author

    Idealan način da svi napune džepove. A za neuspeh se krive deca. Za jednu školsku godinu ne mogu se nadoknaditi rupe koje su napravljene u proteklih 4 ili 8 godina. Kada bi se pooštrili kriterijumi ko može da radi kao nastavnik tj profesor ne bi vilo potrebe za pripremnom nastavom.

    Odgovori

  • GocaBG

    20.5.2021 #4 Author

    Kakva je bila prosla i ova skolska godina,ne znam kom detetu nece trebati dodatni casovi…

    Odgovori

  • Danijela

    20.5.2021 #5 Author

    Uzas.

    Odgovori

  • Ljilja

    21.5.2021 #6 Author

    Ne žale oni koji imaju novca za privatne časove. U moje vreme su bili dopunski časovi koji se držali nastavnici u školi i tusu se popravljale ocene. Sada nastavnici van škole naplaćuju sve to kroz privatne časove. Bruka.

    Odgovori

  • MSRM

    21.5.2021 #7 Author

    Prvenstveno treba rasteretiti decu tom količinom i težinom gradiva, zatim napraviti selekciju profesora i nastavnika, uvesti dodatnu nastavu i mature i prijemni ispiti neće biti problem. Dete koje je u Srbiji završilo 6.razred i preselilo se sa porodicom u Švedsku, po proceni stručnih ljudi, a na osnovu znanja, tamo je upisano u 8. razred… Sve vam je jasno!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...