Prepreke u ostvarivanju održivih ciljeva

„Kolosalni tržišni promašaj“ zelene industrije

EkologijaSvetU fokusuVesti

26.4.2022 13:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

„Kolosalni tržišni promašaj“ zelene industrije „Kolosalni tržišni promašaj“ zelene industrije
Kada je u pitanju proizvodnja energije pomoću vetroelektrana, optimizam raste, pre svega, zbog prilično jakog rasta industrije “čiste” energije, za koju se i vlade... „Kolosalni tržišni promašaj“ zelene industrije

Kada je u pitanju proizvodnja energije pomoću vetroelektrana, optimizam raste, pre svega, zbog prilično jakog rasta industrije “čiste” energije, za koju se i vlade i preduzeća slažu da je ključna za suzbijanje klimatskih promena.

Međutim, postoji problem koji sprečava ovaj sektor da ispuni svoje ciljeve — proizvođači turbina još uvek pokušavaju da premoste probleme vezane za rast potražnje.

Veliki projekti vezani za vetroelektrane kao što su Vestas Wind Systems A/S, General Electric i Siemens Gamesa Renewable Energy SA usporeno se realizuju zbog visokih cena sirovih materijala i troškova logistike, promenama vezanim za subvencije za čistu energiju, pritiscima na cene turbina koji traju godinama i konstantnim utrkivanjem za izgradnju sve većih mašina, piše Bloomberg.

“Ono što ja vidim je kolosalni tržišni promašaj”, rekao je generalni direktor trgovinske grupacije Global Wind Energy Council Ben Bakvel (Ben Backwell), komentarišući nepoklapanja između ciljeva državnih administracija vezanih za vetroelektrane i onoga što se zapravo dešava. On je dodao da su rizici u ovom slučaju to što nismo na tragu nultim emisijama i činjenica da se nabavni lanci sužavaju, umesto da se šire.

Odustajanje od vetroparkova moglo bi da ima poražavajuće posledice, uzimajući u obzir da ovaj vid proizvodnje energije ima odlučujuću ulogu u globalnim naporima u okviru “zelene” tranzicije. Kako bi se ograničilo globalno zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa, do 2030. godine bi trebalo da se naprave vetroparkovi sa kapacitetom od 390 gigavata godišnje, navodi Međunarodna energetska agencija. Prošle godine, dodata je četvrtina pomenutog kapaciteta.

Takođe, kineske energetske kompanije šire van domaćeg tržišta, što će potencijalno imati geopolitičke implikacije po američka i evropska preduzeća.

Proizvođači turbina sa zapada sada smanjuju obim poslovanja kako bi povećali efikasnost. Iz kompanija stižu saopštenja da će se nadmetati sa manjim brojem projekata na manjem broju tržišta, sa povećanim cenama, jednostavnijim proizvodima i smanjenim troškovima proizvodnje.

Ove odluke dolaze u trenutku kada bi održiva energija mogla postati konkurentnija na tržištu, uzimajući u obzir rast cena fosilnih goriva.

Prema rečima Arona Bara (Aaron Barr) iz kompanije Wood Mackenzie, neophodno je videti kako se menjaju izgledi za profit kako bi ciljevi dekarbonizacije postali ostvarivi.

  • TATJANA

    26.4.2022 #1 Author

    Samo „cista“ energija

    Odgovori

  • GOCA BG

    26.4.2022 #2 Author

    Svi ciljevi su ostvarivi ako se logisticki deo shodno situaciji primeni…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...