prava radnika ostaju nepromenjena

Kolumbija postepeno skraćuje radnu nedelju

SvetVesti

17.7.2021 09:06 Autor: Miljan Paunović

Kolumbija postepeno skraćuje radnu nedelju Kolumbija postepeno skraćuje radnu nedelju
Predsednik Kolumbije Ivan Duke (Iván Duque) potpisao je zakon kojim se radna nedelja postepeno skraćuje sa 48 na 42 sata, bez smanjenja prava radnika.... Kolumbija postepeno skraćuje radnu nedelju

Predsednik Kolumbije Ivan Duke (Iván Duque) potpisao je zakon kojim se radna nedelja postepeno skraćuje sa 48 na 42 sata, bez smanjenja prava radnika.

Duke je nakon potpisivanja zakona rekao da se Kolumbija time pridružuje najboljoj praksi zaštite na radu, prenosi RIA Novosti.

Zakonom je utvrđena obaveza poslodavca da u narednih pet godina postepeno skraćuje radnu nedelju. Dve godine nakon stupanja na snagu zakona radna nedelja biće skraćena za jedan sat nedeljno, a nakon tri godine za još jedan sat.

Četiri godine po stupanju zakona na snagu radna nedelja biće skraćivana još po dva sata nedeljno – do 42 sata.

Kolumbija nije jedina država na svetu sa ovakvim ili sličnim projektima.

Naime, na Islandu je četvorodnevna radna nedelja ostvarila „ogroman uspeh“ i radnike je dovela do prelaska na kraće radno vreme, prenosi BBC News.

Probni period ovakvog načina rada odvijao se u periodu od 2015. i 2019. godine. Zaposleni su za skraćeno radno vreme bili isto plaćeni, produktivnost je rasla, a na pojedinim radnim mestima je porasla. Niz sličnih probnih projekata sprovodi se širom sveta, uključujući Španiju i Unilever na Novom Zelandu.

Tagovi
POSAO VESTI

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.