KOMERCIJALNA BANKA ZVANIČNO IMA NOVOG VLASNIKA NLB okončala transakciju uplatom 395 miliona evra u budžet Srbije

BankeIzdvajamoNovacSrbijaVesti

30.12.2020 13:31 Autor: Ljiljana Begović 0

KOMERCIJALNA BANKA ZVANIČNO IMA NOVOG VLASNIKA NLB okončala transakciju uplatom 395 miliona evra u budžet Srbije KOMERCIJALNA BANKA ZVANIČNO IMA NOVOG VLASNIKA NLB okončala transakciju uplatom 395 miliona evra u budžet Srbije
Ljubljanska banka okončala je proces preuzimanja Komercijalne banke uplatom u budžet Srbije 395 miliona evra. Transakcija je završena potpisivanjem više dokumenata i uplatom novca... KOMERCIJALNA BANKA ZVANIČNO IMA NOVOG VLASNIKA NLB okončala transakciju uplatom 395 miliona evra u budžet Srbije

Ljubljanska banka okončala je proces preuzimanja Komercijalne banke uplatom u budžet Srbije 395 miliona evra.

Transakcija je završena potpisivanjem više dokumenata i uplatom novca za 83,23 odsto akcija u vlasništvu države Srbije.

Državi je već isplaćeno oko 60 miliona evra kroz dividendu, a isplata zaostalih dividendi bio je jedan od uslova za zatvaranje transakcije. Srbija je tako prihodovala ukupno skoro 460 miliona evra.

Foto: Piqsels.com

Od već dobijenih 60 miliona evra ili oko sedam milijardi dinara, 3,7 milijardi dinara odnosi se na ugovornu obavezu da se pola dobiti za prošlu godinu raspodeli kroz dividendu, prenosi Tanjug.

Preuzimanje Komercijalne banke podrazumeva isplatu kupoprodajne cene i sprovođenje promene vlasništva nad akcijama banke u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti na osnovu Ugovora o kupoprodaji akcija zaključenog između Republike Srbije i NLB.

Korak ka vodećoj poziciji u regionu

Sticanjem vlasništva na 83,23 odsto akcija u Komercijalnoj banci a.d. Beograd (KB), NLB je napravila poslednji korak u ovoj važnoj transakciji u okviru sprovođenja strategije da postane vodeća finansijska institucija sa glavnim fokusom na region Jugoistočne Evrope.

„NLB i KB, u svim zemljama u kojima su obe banke prisutne, nastaviće da rade kao zasebne banke sve do pravnog spajanja. NLB će biti fokusirana na upravljanje procesima integracije što je moguće neosetnije, kako bi se obezbedla nesmetana tranzicija i uz zadržavanje fokusa na klijentima NLB i KB i njihovim potrebama, zaposlenima i svim ostalim zainteresovanim stranama“, navodi se u saopštenju NLB banke.

Neće biti promena za klijente

U saopštenju NLB navodi da za klijente trenutno neće biti nikakvih promena u redovnom poslovanju.

„Sve naše usluge, svi depoziti, krediti i računi ostaju aktivni pod istim uslovima. U predstojećim nedeljama, na raspolaganju klijentima obe banke, kao i svima koji žele da postanu deo naše porodici, biće obiman paket dobrodošlice, uključujući i besplatnu upotrebu zajedničkih bankomata u celoj NLB Grupi“, piše u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...