Odložen izlazak kineske verzije Ubera na tržišta u Evropi

Kompanija Didi između čekića i nakovnja

BerzaNovacSvetVesti

24.8.2021 15:09 Autor: Vladimir Jokanović 0

Kompanija Didi između čekića i nakovnja Kompanija Didi između čekića i nakovnja
DIDI Quotes by TradingView Kompanija Didi, kineska verzija Ubera, zaustavila je planove za pokretanje usluga u Velikoj Britaniji i kontinentalnoj Evropi. Obustava izlaska na... Kompanija Didi između čekića i nakovnja

Kompanija Didi, kineska verzija Ubera, zaustavila je planove za pokretanje usluga u Velikoj Britaniji i kontinentalnoj Evropi. Obustava izlaska na evropsko tržište došla je kao posledica intenzivne kontrole u zapadnim zemljama, jer se veruje da Peking preko kompanije Didi krši pravila o privatnosti podataka.

Didi nije direktno komentarisao ovu informaciju koju su plasirali britanski mediji, pozivajući se na neimenovane izvore bliske kineskoj kompaniji, ali je saopštio da istražuje nova tržišta, povezujući se sa relevantnim akterima na svakom od njih, „razmišljajući o tome kada ćemo predstaviti naše usluge“, prenosi BBC.

Kineska kompanija saopštila je da će rado podeliti informacije čim bude imala više vesti o dodatnim novim tržištima. Didi je proširio svoje međunarodno poslovanje pokrenuvši nedavno usluge u Južnoj Africi, Ekvadoru i Kazahstanu, dok je u Velikoj Britaniji u završnoj fazi rešavanja kadrovskih pitanja.

Didi se ranije ove godine našao pod intenzivnom kontrolom u Kini, a internetski regulator naložio je online prodavnicama da prestanu da nude ovu aplikaciju, jer se putem nje navodno nezakonito prikupljaju lični podaci korisnika.

Foto: Youtube screenshot

Bilo je to samo dva dana nakon što je kineska kompanija izašla na Njujoršku berzu gde je prikupila 4,4 milijarde dolara na svom debiju. Posle informacija o regulatornoj istrazi u Kini, vrednost akcija Didija naglo je pala i do danas se nije oporavila. U poređenju sa vrednostima prvog dana na berzi, akcije Didija su oslabile oko 50 odsto.

Kineska vlada uvodi šire mere za zaštitu privatnosti podataka. U petak je vrhovno zakonodavno telo zemlje, Stalni komitet Nacionalnog narodnog kongresa, usvojio obiman zakon o privatnosti, kojim se strogo kontrolišu tehnološke kompanije koje prikupljaju podatke svojih korisnika. Zakon će stupiti na snagu 1. novembra.

Foto: Youtube screenshot

Osim toga, kineske vlasti rade na tome da ograniče prihode koje će Didi moći da zadrži od svake vožnje. Prema komentaru vladinog finansijskog lista Securities Times, „vreme je da platforme za prevoz odustanu od fantazije o ostvarivanju visokog profita. Cene usluga na ovim platformama treba da budu određene na takav način da prioritet nikada nije velika zarada“, prenosi South China Morning Post.

Ovaj komentar pojavio se dva dana nakom što je kinesko Ministarstvo saobraćaja zahtevalo da platforme za vožnju postave gornju granicu svojih provizija. Ministarstvo je saopštilo da platforme poput Didija ne smeju da naplaćuju „preterano visoke“ provizije i da treba da omoguće vozačima i putnicima da znaju gornju granicu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...