troškovi proizvodnje podigli cene kaparisanih vozila

Kompanija Rivian se izvinila zbog povećanja cena rezervisanih e-vozila

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

4.3.2022 16:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Kompanija Rivian se izvinila zbog povećanja cena rezervisanih e-vozila Kompanija Rivian se izvinila zbog povećanja cena rezervisanih e-vozila
Nakon što su cene naručenih vozila dostigle pet cifara i usled toga negodovanja potencijalnih kupaca, oglasio se i direktor kompanije za proizvodnju električnih vozila... Kompanija Rivian se izvinila zbog povećanja cena rezervisanih e-vozila

Nakon što su cene naručenih vozila dostigle pet cifara i usled toga negodovanja potencijalnih kupaca, oglasio se i direktor kompanije za proizvodnju električnih vozila Rivian (RIVN) RJ Skarindž (RJ Scaringe), u pismu klijentima sa narudžbinama na čekanju.

Skarindž je priznao da je poremećaj u cenama vozila „srušio poverenje“ između Riviana i potrošača, koji su u većini slučajeva položili depozite od 1.000 dolara, i da je loša komunikacija kompanije pogoršala naglo podrivanje poverenja, piše Capital.com.

Rivian je izbio na tržište u novembru, IPO (javna ponuda akcija) im je donela 12 milijardi dolara (devet milijardi funti) prihoda, što je najviše nakon Facebook-a od pre skoro jedne decenije.

Od najave u ponedeljak do četvrtka, Rivian je izgubio više od 20 odsto vrednosti svojih akcija. Skarindž je aludirao na to da je razgovarao sa mnogim kupcima, a postojali su i dokazi o otkazivanjima koja su se širila na platformama društvenih medija. Zbog toga je čelnik ove kompanije kontaktirao naručioce, ne bi li razgovorom „licem u lice“ povratio poverenje.

Skarindž je rekao da će svi koji su naručili vozila u pretprodaji do 1. marta imati konfigurisanu cenu od ranije, ako je neko otkazao porudžbinu imaće da mogućnost da mu se vrednost vozila vrati na početni nivo, odnosno bez povećanja.

Rivian je saopštio da su cene povećane zbog troškova materijala i proizvodnje koji su nastali pre četiri godine.

„Sve od poluprovodnika preko lima do sedišta je poskupelo i sa ovim smo videli da su prosečne cene novih vozila širom SAD porasle za više od 30 odsto od 2018. godine. S obzirom na naše vreme početka proizvodnje, moramo da planiramo troškove ne samo za danas, ali i za budućnost“, objasnio je Skarindž.

Iz kompanije su takođe rekli da će dva nova e-vozila biti verovatno puštena u prodaju 2024. godine, i da će biti jeftinija.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...