Najveći svetski proizvođač čipova predviđa rast prihoda od 25 odsto

Kompanija TSMC očekuje da će njeni kapitalni izdaci dostići 44 milijarde dolara

Hi-techLifestyleSvetVesti

13.1.2022 19:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kompanija TSMC očekuje da će njeni kapitalni izdaci dostići 44 milijarde dolara Kompanija TSMC očekuje da će njeni kapitalni izdaci dostići 44 milijarde dolara
Kompanija Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) planira da ove godine poveća svoje kapitalne izdatke za trećinu, uzimajući u obzir da ovaj najveći svetski proizvođač... Kompanija TSMC očekuje da će njeni kapitalni izdaci dostići 44 milijarde dolara

Kompanija Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) planira da ove godine poveća svoje kapitalne izdatke za trećinu, uzimajući u obzir da ovaj najveći svetski proizvođač prkosi upozorenjima analitičara da će potražnja za tehnološkim proizvodima splasnuti.

U kompaniji TSMC očekuju da će kapitalni troškovi ove godine dostići 44 milijarde dolara, što je povećanje od 32 odsto u odnosu na 30 milijardi dolara potrošenih u 2021. godini, i trostruko veća brojka u odnosu na onu potrošenu u 2019, piše Financial Times.

Ova odluka takođe ukazuje na dominaciju TSMC kada je u pitanju globalna proizvodnja čipova. Ovaj proizvođač čipova izgradio je postrojenje za masivnu proizvodnju naprednih čipova od tri nanometra, koje će početi da radi kasnije u toku ove godine.

Pored toga, TSMC gradi u Sjedinjenim Američkim Državama fabriku za masivnu proizvodnju čipova u tehnologiji od pet nanometara, što je trenutno najnapredniji tehnološki nivo proizvodnje.

Kompanija predviđa da će njen prihod ove godine porasti za najmanje 25 odsto. Ako bi TSMC ispunio taj cilj, nadmašio bi širi ugovorni rast industrije proizvodnje čipova za najmanje pet procentnih poena i rastao bi trostruko brže od šireg tržišta poluprovodnika.

Mnogi analitičari upozoravaju da će se rast potražnje za tehnologijom izjednačiti, posebno u segmentu pametnih telefona koji čini lavovski udeo u prihodima TSMC.

Optimistična prognoza za rast TSMC dolazi pošto je kompanija prijavila povećanje neto dobiti od 16,4 odsto, na šest milijardi dolara, u četvrtom kvartalu 2021, u poređenju sa godinom ranije uz povećanje prihoda od 21,2 odsto.

Podstaknuta snažnom potražnjom i punim korišćenjem kapaciteta, bruto marža kompanije TSMC dostigla je 52,7 odsto u decembarskom tromesečju. Očekivalo se da će ove godine porasti iznad 53 odsto, nivo za koji je uprava kompanije saopštila da bi se mogao održati na duži rok.

  • JANA

    14.1.2022 #1 Author

    Mislim da će procenat biti mnogo veći

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...