Let do svemira počinje berzanskim uzletom

Kompanija Virgin Galactic, od podsmeha do uspeha

BerzaNovacSvetVesti

14.7.2021 20:25 Autor: Marko Miladinović 0

Kompanija Virgin Galactic, od podsmeha do uspeha Kompanija Virgin Galactic, od podsmeha do uspeha
SPCE Quotes by TradingView Engleski milijarder Ričard Brenson (Richard Branson), čije bogatstvo je trenutno procenjeno na 5,4 milijarde američkih dolara, proveo je, zapravo, čitavih... Kompanija Virgin Galactic, od podsmeha do uspeha

Engleski milijarder Ričard Brenson (Richard Branson), čije bogatstvo je trenutno procenjeno na 5,4 milijarde američkih dolara, proveo je, zapravo, čitavih 17 godina pokušavajući da izdigne svoju kompaniju za proizvodnju svemirskih letelica i tehnologija.

Daleko pre firmi koje su sa sličnom namenom osnovali Bezos (Jeff Bezos) ili Mask (Elon Musk), kompanija Virgin Galactic započela je svoju poslovnu avanturu. Strategija razvoja kretala se ka osmišljavanju manjih raketa za višekratnu upotrebu, koje bi uzletale ka Zemljinoj orbiti sa posebnih aviona nosača, sa idejom kasnijeg dizajniranja letelica koje bi mogle da dosegnu Mesec, pa i dalje delove Sunčevog sistema.

Brensonova zamisao je još 2004. godine bila da kreira specifičnu ponudu za buduće svemirske turiste, ali i kreira servis za prenos lakših tovara ka svemirskim stanicama ili Mesecu. Vrhunac dosadašnjeg razvoja postignut je pre tri dana, kada se milijarder nakratko našao u orbiti naše planete sa svojih nekoliko pratilaca.

Virgin Galactic je izašao na Njujoršku berzu krajem 2019. godine, kao prva listirana kompanija koja se bavi svemirskim letovima. Prognoze su u početku bile loše, a kad se tek nekoliko meseci kasnije desila i pandemija korona virusa, stvari su slutile na crno.

Međutim, Brenson je mudro koristio resurse svoje „svemirske“ kompanije, i to tako da mu je u jednom trenutku ona pomogla da isplati dugove svoje druge, vrednije firme, avio-kompanije Virgin Atlantic. Prodao je akcije Galactica u vrednosti od 150 miliona dolara, i ulio ih direktno u Atlantic.

Osim toga što je spasao jednu kompaniju, doveo je nove investitore u drugu. Dodatno, njegov nedavni let u svemir, naravno, podigao je vrednost Virgin Galactica, a cena jedne njene akcije je od listiranja skočila sa 10,6 dolara na 41,8 dolara, pa se može reći da je uspeo da preokrene sentiment berzanskih ulagača.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...