Na putu ka boljoj energetskoj efikasnosti uvodi se uloga po ugledu na nemačku praksu

Kompanije će same određivati ovlašćenja svojih energetskih skauta

EkologijaEUSrbijaU fokusuVesti

19.7.2021 11:27 Autor: Marko Miladinović 0

Kompanije će same određivati ovlašćenja svojih energetskih skauta Kompanije će same određivati ovlašćenja svojih energetskih skauta
U skladu sa Evropskim zelenim dogovorom (European Green Deal), koga se obavezala da će poštovati i Srbija, u našoj zemlji će uskoro početi da... Kompanije će same određivati ovlašćenja svojih energetskih skauta

U skladu sa Evropskim zelenim dogovorom (European Green Deal), koga se obavezala da će poštovati i Srbija, u našoj zemlji će uskoro početi da delaju takozvani energetski skauti, čiji zadatak će biti da proveravaju energetsku efikasnost preduzeća. Njihovu obuku će finansirati nemačka vlada.

Projekat Young Energy Europe 2.0 (YEE 2.0) omogućava zaposlenim mladim profesionalcima u Srbiji usavršavanje u oblasti energetske efikasnosti i optimizacije resursa. Obuka će omogućiti budućim energetskim skautima da nauče da identifikuju najveće potrošače energije unutar svojih kompanija i samim tim dugoročno smanje njihove troškove.

„Oni će posle obuke biti kvalifikovani da prepoznaju i iskoriste potencijalne uštede energije i resurse u svojim kompanijama. Koje ingerencije, odnosno ovlašćenja će energetski skauti imati unutar kompanija nakon uspešno obavljene obuke, to je odluka samih kompanija. Projekti koji se realizuju u okviru YEE 2.0 moraju da budu odobreni od menadžmenta kompanije, tj. da budu u skladu sa ciljevima i strategijama kompanije u zadatim oblastima uštede energije i optimizacije resursa“, pojašnjava u razgovoru za Biznis.rs menadžer projekta iz Nemačko-srpske privredne komore (AHK), Stevan Đurić.

Pored preduzeća, za učešće mogu da se i prijave organizacije i institucije iz neprivrednog sektora, ograničenja u tom segmentu ne postoje. Ipak, prema rečima našeg sagovornika, idealno bi bilo da se prijave proizvodne kompanije, koji su i najveći potrošači energije i emitenti ugljen dioksida u Srbiji. Jedan od ciljeva projekta YEE 2.0 jeste i aktivan doprinos privrede u misiji zaštiti životne sredine. 

Projekti koje skauti realizuju će se evaluirati na osnovu unapred zadatih parametra na osnovu projektnih propozicija, kao što je to bilo učinjeno i u prvom delu projekta 1.0. Svi skauti će svoje projekte prezentovati u okviru zajedničke radionice, a stručna komisija će ocenjivati najbolji projekat. 

Kako objašnjavaju iz AHK, teorijska obuka budućih skauta traje pet dana, odnosno 80 časova i prve obuke će se realizovati od 25. oktobra do 5. novembra ove godine. Nakon toga sledi praktična faza, to jest realizacija projekta energetskih skauta u kompanijama. 

„Srbija je prihvatila Evropski zeleni dogovor i započela stvaranje strateškog okvira za energetsku tranziciju. Vlada Republike Srbije Zakonom o klimatskim promenama i mnogobrojnim aktivnostima pravi put dekarbonizaciji i povećanju energetske efikasnosti. Mogućnost razmene znanja i iskustava je nešto što je preko potrebno Srbiji, zbog čega smatramo da je projekat YEE 2.0 od izuzetne važnosti – da se kvalifikuje što veći broj zaposlenih u kompanijama u okviru projekta, koji će dati veliki doprinos u oblasti zaštite životne sredine. Energetski skauti počinju svoje aktivnosti u kompanijama nakon prve obuke u oktobru ove godine, dok je naš cilj da u Srbiji kvalifikujemo najmanje 60 energetskih skauta u naredne tri godine“, napominje Đurić.

A kada je reč o dosadašnjoj praksi u EU, od 2014. godine Nemačke industrijske i trgovinske komore (IHK) pružaju mladim profesionalcima obuku iz oblasti energetske i resursne efikasnosti u Nemačkoj. Od 2017. godine te obuke su dopunjene temama upravljanja korporativnom mobilnošću i optimizacije resursa.

Od početka sprovođenja projekta je na taj način obučeno 6.774 energetskih skauta, koji su realizovali 1.646 projekata u 1.500 nemačkih kompanija. Svi navedeni projekti su doveli do ukupne uštede od 148.000 tona CO₂ i 284 miliona kWh. Takođe, projekti su doveli do poboljšanja poslovne klime, uštede troškova, uštede energije i resursa, kao i do sticanja novih tehnoloških znanja iz navedenih oblasti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...