nacionalni planovi za razvoj putne infrastrukture

Kompanije iz Češke pozvane da učestvuju u izgradnji crnogorskog auto-puta

RegionVesti

27.5.2024 12:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kompanije iz Češke pozvane da učestvuju u izgradnji crnogorskog auto-puta Kompanije iz Češke pozvane da učestvuju u izgradnji crnogorskog auto-puta
Češke kompanije su dobrodošle da se prijave na javni poziv za izvođača radova za izradu glavnog projekta i izgradnju deonice auto-puta Mateševo – Andrijevica,... Kompanije iz Češke pozvane da učestvuju u izgradnji crnogorskog auto-puta

Češke kompanije su dobrodošle da se prijave na javni poziv za izvođača radova za izradu glavnog projekta i izgradnju deonice auto-puta Mateševo – Andrijevica, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Crne Gore, Filip Radulović.

On je na svečanom otvaranju biznis foruma Crne Gore i Češke najavio da je u nacionalnim planovima za razvoj putne infrastrukture planirana izgradnja 480 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, ukupne vrednosti oko osam milijardi evra.

“Najznačajniji projekat je auto-put Bar – Boljare, koji će preko Beograda povezati Crnu Goru sa evropskim koridorima i učiniti Crnu Goru dostupnijom i konkurentnijom za investicije”, rekao je Radulović, prenela je Mina.

On je, kako je saopšteno iz ministarstva, poručio da je namera vlade da Luku Bar razvije kao glavnu međunarodnu teretnu luku, a za to je neophodno ulaganje u putnu i železničku infrastrukturu.

Upravo je železnica šansa za unapređenje saradnje između Crne Gore i Češke. Radulović je podsetio da saradnja sa kompanijama iz Češke u oblasti železnice postoji od 2006. godine i perioda izvođenja radova na remontu i elektrifikaciji pruge Nikšić-Podgorica.

„Mi u narednom periodu planiramo nekoliko krupnih projekata u cilju unapređenja željeznice i to sanaciju pruge na deonici Lutovo – Bratonožići – Bioče, rekonstrukciju deonice Bar – Golubovci, kao i nabavku elektromotornih vozova za prevoz putnika. Uvereni smo da češke kompanije u ovom sektoru imaju adekvatno iskustvo i verujem da ćemo na tenderima za ove projekte imati prijavljene kompanije iz Češke”, zaključio je Radulović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.