Novo postrojenje će zapošljavati oko 1.500 osoba

Kompanije Northvolt i Galp Energia grade fabriku litijuma u Portugalu

Bolji posaoPoslovanjeSvetU fokusuVesti

14.12.2021 14:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kompanije Northvolt i Galp Energia grade fabriku litijuma u Portugalu Kompanije Northvolt i Galp Energia grade fabriku litijuma u Portugalu
Startap iz Švedske za proizvodnju baterija Northvolt AB i energetska firma Galp Energia SGPS SA planiraju da izgrade kompaniju za obradu litijuma u Portugalu... Kompanije Northvolt i Galp Energia grade fabriku litijuma u Portugalu

Startap iz Švedske za proizvodnju baterija Northvolt AB i energetska firma Galp Energia SGPS SA planiraju da izgrade kompaniju za obradu litijuma u Portugalu kako bi počele da snabdevaju rastuću industriju električnih vozila u regionu.

Iz kompanija je saopšteno da će zajedno učestvovati u izgradnji postrojenja čiji će kapacitet biti 35.000 metričkih tona litijum hidroksida, što je dovoljno za baterije oko 700.000 električnih vozila (EV). Polovina toga pripašće kompaniji Northvolt za proizvodnju baterija, piše Bloomberg.

Fabrika, za koju je najavljeno da će biti najveća u Evropi, mogla bi koštati oko 700 miliona evra (790 miliona dolara), a zapošljavala bi, direktno i indirektno, oko 1.500 osoba, navodi se u saopštenju.

Prema rečima koosnivača kompanije Northvolt Paola Čerutija (Paolo Cerruti), ovakav poduhvat ne samo da će pozicionirati Evropu po pitanju domaće proizvodnje ključnih materijala potrebnih za proizvodnju baterija već će joj dati mogućnost da postavi novi standard održivosti pri eksploatisanju sirovih materijala.

Firme planiraju da postrojenje izgrade i puste u rad do 2026. godine, a preko ovog poduhvata, po imenu Aurora, one će nastaviti da istražuju i druge mogućnosti.

Iz kompanije Galp, čije je sedište u Lisabonu, još u junu je najavljeno da razmatraju mogućnosti vezane za obradu litijuma, a u januaru ove godine firma je potpisala ugovor sa kompanijom Savannah Resources Plc da započne ispitivanje polja litijuma u severnom Portugalu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...