Troškovi rastu, a preduzeća sve teže nalaze nove radnike

Kompanije u Velikoj Britaniji povećavaju cene za pet odsto u predstojećoj godini

BiznisFirme u fokusuPoslovanjeSvetU fokusuVesti

6.1.2022 16:53 Autor: Marija Krsmanović 0

Kompanije u Velikoj Britaniji povećavaju cene za pet odsto u predstojećoj godini Kompanije u Velikoj Britaniji povećavaju cene za pet odsto u predstojećoj godini
Britanske kompanije planiraju da povećaju cene za pet odsto u predstojećoj godini, što ukazuje na sve veće inflatorne pritiske u privredi, navodi se u... Kompanije u Velikoj Britaniji povećavaju cene za pet odsto u predstojećoj godini

Britanske kompanije planiraju da povećaju cene za pet odsto u predstojećoj godini, što ukazuje na sve veće inflatorne pritiske u privredi, navodi se u analizi Banke Engleske (BoE).

Bazirano na mesečnom istraživanju panela za donošenje odluka centralne banke o glavnim finansijskim službenicima, očitavanje rasta cena naglo se povećalo sa 4,2 odsto u novembru. To je bio najveći procenat od početka istraživanja 2017. godine, piše Bloomberg.

Podaci iz analize doprinose pritisku na tvorce monetarne politike na čelu sa guvernerom BoE Endrjuom Bejlijem (Andrew Bailey) da uspore rast potrošačkih cena, za koji centralna banka očekuje da bi mogao da dostigne šest odsto ove godine, što je utrostručilo svoj cilj. Porast inflacije odražava pritiske u lancu snabdevanja koji su pogoršani širenjem omikron varijante korona virusa.

Odvojeno istraživanje uprave nabavki koje je sproveo IHS Markit pokazalo je da su više cene energije, transporta i sirovina dovele do naglog povećanja troškova prošlog meseca. Takođe je pokazao da je rast cena inputa smanjen sa svog vrhunca u avgustu. Stručnjaci iz kompanije IHS Markit su revidirali indeks proizvodnje i usluga u decembru na 53,6 sa 53,2 poena.

Iz britanske Kancelarije za nacionalnu statistiku saopšteno je da su nedostatak radne snage i pritisci u vezi sa troškovima ostali povišeni u decembru, te da nema naznaka da će se spustiti.

Prema istraživanju ONS o poslovanju, 36 odsto kompanija je navelo da su njihovi troškovi porasli „u poređenju sa normalnim očekivanjima“, nešto ispod očitavanja od 38 odsto u novembru. Oko 15 odsto njih je navelo da imaju teškoća da pronađu osoblje.

Otprilike jedna od šest kompanija, ili 16 odsto, navodi da cene podižu brže nego što se očekivalo da bi pokrilo veće troškove. Najnovije istraživanje je obuhvatilo period do 26. decembra i pratilo je 8.851 kompaniju.

Istraživanje BoE pokazalo je da četiri odsto zaposlenih nije u mogućnosti da radi zbog bolesti, samoizolacije ili brige o deci, što je najveći procenat od početka pandemije.

Iz 86 odsto kompanija je saopšteno da im je teže nego normalno da regrutuju nove zaposlene. Takođe, cene su porasle za pet odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...