Zemlja iz regiona obara rekorde

Korona kriza pojačala izvoz ribe iz Hrvatske

AgrobiznisBiznisPoslovanjePreduzetnikRegionVesti

19.8.2021 08:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Korona kriza pojačala izvoz ribe iz Hrvatske Korona kriza pojačala izvoz ribe iz Hrvatske
Od januara do maja vrednost izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Hrvatske porasla je za 16 odsto, u odnosu na isti period prošle godine. Prema... Korona kriza pojačala izvoz ribe iz Hrvatske

Od januara do maja vrednost izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Hrvatske porasla je za 16 odsto, u odnosu na isti period prošle godine. Prema Državnom zavodu za statistiku Republike Hrvatske, izvoz ribe – posebno tune plavoperke – ruši rekorde, a potražnja za plavom ribom porasla je na stranim tržištima. Ribari su zadovoljni – ono što ulove, to i prodaju.

Preduzeće za proizvodnju i distribuciju svežih i smrznutih proizvoda ribarstva iz opštine Višnjan godišnje preradi više od 5.000 tona uglavnom sitne plave ribe. Njihove očišćene sardine naći će se na stolovima širom Evrope, prenosi HRT.

Naime, kompanija izvozi čak 90 procenata ribe. I ove godine beleže povećanje potražnje na stranim tržištima. Kako smatraju u Višnjanu, to nije rezultat većeg ulova, nego otvaranja tržišta i ukidanja ‘zaključavanja’ tokom prvog talasa pandemije korona virusa.

„Ako uporedimo ove dve specifične godine korona krize, prošle godine je bilo teže, bilo je više ribolova, narudžbine su pale u aprilu i maju, bilo je više problema“, izjavio je predsednik firme SIC, koja se bavi preradom i trgovinom ribe, Ivan Stojnić.

Zato je ove godine ribu lakše plasirati na hrvatskom tržištu. Recimo, riba koja se ulovi ujutru, iz mora preko Ribarske zadruge Istra u Poreču, stiže u istarske restorane. Međutim, kako se navodi, korona kriza zaista je navela ribare i prerađivače ribe da se okrenu plasmanu na inostrano tržište.

„Izvoz ribe i ribljih proizvoda povećan je za 19 odsto u odnosu na prethodne godine, a finansijska vrednost je i veća, beleži se porast od čak 29 procenata“, ističe predsednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske obrtničke komore (HOK), Robert Momić.

Pre svega, reč je o tuni plavoperki, ali i plavoj ribi koja se, osim na evropsko tržište, do sada najviše izvozila u Japan. Međutim, nedavno su otvorena tržišta Tajvana i Hong Konga, gde je izvoz tri puta veći. Povećan je i izvoz ribe u Italiju i Bosnu i Hercegovinu.

HRT ocenjuje da je pred Hrvatskom najbolji deo sezone ribolova – od avgusta do kraja godine, dok je ulov plave ribe trenutno na vrhuncu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...