po učešću u bruto domaćem proizvodu

Kovačevski: Severna Makedonija ima najveći paket antikriznih mera u regionu

RegionSrbijaVesti

4.1.2023 15:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kovačevski: Severna Makedonija ima najveći paket antikriznih mera u regionu Kovačevski: Severna Makedonija ima najveći paket antikriznih mera u regionu
Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da je njegova vlada pravovremeno donela paket antikriznih mera od 760 miliona evra koji je najveći u... Kovačevski: Severna Makedonija ima najveći paket antikriznih mera u regionu

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da je njegova vlada pravovremeno donela paket antikriznih mera od 760 miliona evra koji je najveći u regionu mereno po učešću u bruto domaćem proizvodu (BDP).

„Sve antikrizne mere su donete blagovremeno uz konsultacije sa svim stranama i radimo na tome da se realizuju u što kraćem roku. Od početka (2022.) godine doneli smo paket antikriznih mera od 760 miliona evra, što je najveći paket državne pomoći u regionu prema podacima Evropske banke po učešću u BDP“, rekao je Kovačevski u intervjuu nedeljniku Fokus.

Kako je naveo, Vlada Severne Makedonije je kompanije oslobodila plaćanja PDV-a pri uvozu prirodnog gasa i struje, čime je prihod državnog budžeta smanjila za 26 miliona evra, a od aprila subvencioniše struju sa 80 odsto realne berzanske cene za svih 600.000 domaćinstava i 72.000 kompanija.

„Doneli smo mere i za škole i za kompanije koje proizvode osnovne prehrambene proizvode, kako bismo sprečili dalji rast cena i uticali na smanjenje cena. Već imamo sniženje cena hleba, mleka, ulja u marketima“, rekao je Kovačevski.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...