oglašena javna prezentacija urbanističkog projekta

Kozmetika Afrodita planira proizvodni pogon sa skladištem u Zemun Polju

SrbijaVesti

16.5.2024 10:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Kozmetika Afrodita planira proizvodni pogon sa skladištem u Zemun Polju Kozmetika Afrodita planira proizvodni pogon sa skladištem u Zemun Polju
Sekretarijat za urbanizam oglasio je javnu prezentaciju urbanističkog projekta za izgradnju proizvodno-skladišnog objekta u beogradskom naselju Zemun Polje. Prema projektu čiji je investitor Afrodita... Kozmetika Afrodita planira proizvodni pogon sa skladištem u Zemun Polju

Sekretarijat za urbanizam oglasio je javnu prezentaciju urbanističkog projekta za izgradnju proizvodno-skladišnog objekta u beogradskom naselju Zemun Polje.

Prema projektu čiji je investitor Afrodita Kozmetika, a koji je izradila kompanija MN Group, planirana je izgradnja jednospratnog objekta veličine 1.105 kvadrata u neposrednoj blizini autoputa Beograd – Novi Sad.

Predmet razrade tog urbanističkog projekta je, kako se navodi u dokumentaciji, građevinska parcela na kojoj se planira izgradnja slobodnostojećeg proizvodno-skladišnog objekta koji je najvećim delom namenjen finalnoj obradi i pakovanju kozmetičkih preparata koje proizvodi Kozmetika Afrodita iz slovenačke Rogaške Slatine.

Investitor je, inače, istoimena firma iz Beograda, koja je u stopostotnom vlasništvu slovenačkog proizvođača kozmetike.

Planirani objekat je većim delom namenjen finalnoj obradi i pakovanju kozmetičkih preparata (kreme za lice, ruke, telo, šamponi, tečni sapuni…), kao i pripremi za isporuku preparata proizvođača Kozmetika Afrodita a manji deo prizemlja i sprat su namenjeni administrativnim i pomoćnim sadržajima“, stoji u urbanističkom projektu objavljenom na zvaničnom portalu prestonice Beograd.rs.

U elaboratu urbanističkog projekta navodi se i da je na građevinskoj parceli planirano ukupno15 parking mesta, od kojih jedno za osobe sa invaliditetom, kao i da je omogućen pešački i pristup dostavnim vozilima.

Autori urbanističkog plana podsećaju i da je Zakonom o planiranju i izgradnji propisano da svi novoplanirani objekti moraju da zadovolje propise vezane za energetsku efikasnost objekata, odnosno obezbede minimalne propisima utvrđene uslove komfora, a da pri tome potrošnja energije na godišnjem nivou ne pređe dozvoljene maksimalne vrednosti.

Izvor: Beograd.rs, javna prezentacija urbanističkog projekta

Zato u planu navode da se za materijalizaciju i završnu obradu objekta planiraju „visokokvalitetni materijali u skladu sa namenom, sadržajima u objektu i principima energetske efikasnosti“, odnosno da će fasada biti napravljena od sendvič panela kao i da je panirana aluminijumska stolarija sa termoizolacionim staklima.

Takođe, a na zahtev investitora, grejanje će biti realizovano sistemom toplotnih pumpi.

Interesantno je da se parcela kojom se bavi predloženi urbanistički projekat nalazi između dva arheološka lokaliteta, pa je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u septembru 2022. izdao Uslove za preduzimanje mera tehničke zaštite.

„Prema dobijenim uslovima, predmetna lokacija se nalazi između evidentiranih arheoloških lokaliteta ‘Elektronska industrija’ i ‘Zemun Polje’. U predhodnom periodu su na lokalitetu ‘Elektronska industrija’ konstatovani arheološki nalazi i ostaci iz perioda od 10. do 12. veka, a u drugoj iz perioda od 12. do 14. veka. Između auto-puta i Batajničkog druma, u pravcu Zemuna i Batajnice obavljena su arheološka iskopavanja i određen je stalni arheološki nadzor prilikom izvođenja radova“, stoji u dokumentaciji.

Investitor je, kako je navedeno, u obavezi da prilikom izgradnje objekata obezbedi sondažna ili zaštitna arheološka istraživanja na svim ugroženim površinama, kao i da obezbedi finansijska sredstva za istraživanje, zaštitu, čuvanje, publikovanje i izlaganje dobra, do predaje dobra na čuvanje ovlašćenoj ustanovi zaštite.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.