KORONA NIJE UGROZILA TURIZAM BAŠ CELOG REGIONA Dok se Hrvatska i Crna Gora bore za goste, pojedine destinacije u BiH popunjene 100 odsto

BiznisIzdvajamoRegionTurizamVesti

27.7.2020 12:59 Autor: Marija Jovanović 1

KORONA NIJE UGROZILA TURIZAM BAŠ CELOG REGIONA Dok se Hrvatska i Crna Gora bore za goste, pojedine destinacije u BiH popunjene 100 odsto KORONA NIJE UGROZILA TURIZAM BAŠ CELOG REGIONA Dok se Hrvatska i Crna Gora bore za goste, pojedine destinacije u BiH popunjene 100 odsto
Pandemija korona virusa najveći udarac zadala je turizmu. I dok većina zemalja u regionu tokom ove turističke sezone doživljava potpuni krah, pojedine destinacije ovog... KORONA NIJE UGROZILA TURIZAM BAŠ CELOG REGIONA Dok se Hrvatska i Crna Gora bore za goste, pojedine destinacije u BiH popunjene 100 odsto

Pandemija korona virusa najveći udarac zadala je turizmu. I dok većina zemalja u regionu tokom ove turističke sezone doživljava potpuni krah, pojedine destinacije ovog leta nemaju problem da privuku turiste.

Uprkos epidemiološkoj situaciji Trebinje je puno gostiju i svi smeštajni kapaciteti za jul su popunjeni, a veliki broj posetilaca očekuje se i u avgustu.

Broj posetilaca iz dana u dan raste. Razlika je u tome što ove godine prednjače domaći turisti.

Foto: Pixabay.com

Brojne kampanje, koje od marta sprovode Turistička organizacija Trebinje u saradnji sa Gradskom upravom i trebinjskim hotelijerima, u mnogome su doprinele da turističke sezone ipak bude na krajnjem jugu Srpske, prenosi RTRS.

U ovom momentu imamo nešto više od 10.000 registrovanih noćenja. Prošle godine ih je bilo 43.000, ali verujemo da će jul mesec da donese poboljšanje kada su brojke u pitanju, kao i avgust i septembar, obzirom da vaučeri Vlade Srpske važe sve do novembra, a u Trebinju je jesen jako prijatna, temperature su više od 20 stepeni. Verujem da će biti aktuelno sve do novembra“, navodi direktor Turističke organizacije Trebinje Marko Radić.

Neum letnja oaza za turiste BiH

Neum je proteklih mesec dana postao prava oaza i gotovo jedina moguća destinacija za letovanje za mnoge turiste iz BiH.

Tamo su se uputili čak i oni koji godinama nisu posetili taj bosansko-hercegovački gradić na moru, prenosi portal klix.ba.

Foto: Printscreen youtube

Kada je reč o smeštaju, popunjenost kapacitet u Neumu iznosi 80 do 90 odsto. Ista situacija je i na plaži, a vikendom popunjenost kapaciteta dostigne i 100 odsto.

Slovenija: Prvi brod u Kopru tek 30. avgusta

Pandemija Covid-19 nanela je veliki udarac putničkom terminalu luke Kopar. Sva planirana pristajanja odložena su za kraj avgusta.

Prvi planirani dolazak broda ove sezone je “Marella Explorer”, kruzer koji ima kapacitet za 1.900 putnika i 900 članova posade i koji treba da pristane u Kopar 30. avgusta, prenosi Tanjug pozivajući se na slovenačku agencija STA.

Foto: Pixabay.com

Narednih 14 dolazaka putničkih brodova planirano je do 22. novembra.

Luka Kopar je prvobitno planirala da otvori putničku sezonu početkom aprila sa 61 dolaskom, koji su operateri krstarenja brodom prvobitno najavili do kraja godine.

Ova luka prošle godine zabeležila je rekord, tada je u Kopar pristiglo 115.000 putnika na 72 broda.

U Hrvatskoj skoro upola manje turista

U julu je u Hrvatskoj zabeleženo dva miliona dolazaka turista, što je skoro upola manje nego prošle godine, objavila je hrvatska turistička zajednica.

Prema podacima sistema eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu i nautičkom čarteru, u Hrvatskoj je na današnji dan ostvareno više od dva miliona turističkih dolazaka u julu, što je 54 odsto dolazaka ostvarenih u istom razdoblju prošle godine.

Foto: Pixabay.com

Pritom je ostvareno i 14,7 miliona turističkih noćenja, što je približno 59 odsto lanjskog rezultata, prenosi hrvatski portal Index.

U Crnoj Gori zatvorena polovina hotela

Zbog epidemije korona virusa gotovo polovina hotela u Crnoj Gori je zatvorena i pitanje je da li će se ove godine uopšte i otvarati, prenosi Pobjeda.  

Podaci za jul kojima raspolaže Privredna komora Crne Gore govore da na Žabljaku nije bio otvoren nijedan hotel, što je slučaj i sa Kolašinom, dok je na primorju situacija različita od grada do grada.

Foto: Pexels.com

Na području opštine Budva otvoreno je 50-ak hotela, dok u Tivtu još nisu otvoreni svi hoteli i ne očekuje se značajniji promet jer su tradicionalno najbrojniji gosti uglavnom turisti iz zemalja koje su na crvenoj listi.

Da podsetimo, u Crnu Goru ne mogu da dolaze turisti iz većine zemalja regiona, ali ni putnici iz EU, pa je otkazan veliki broj rezervacija za hotele i avio-letove.

U Baru su otvorena 23 hotela, dok je u Herceg Novom otvoreno 13 hotela od ukupno 41 registrovanog objekta.

Foto: Pixabay.com

Privatni sektor gotovo da nije ni počeo da radi, ukazuju iz Privredne komore i napominju da se situacija menja iz trenutka u trenutak, u zavisnosti od mera koje su na snazi.

Za posetioce će i dalje biti zatvorena sva tri hotela kompanije Carine u Bijeloj, hoteli Park i Delfin, hotel Kumbor, kao i Iberostarov hotel u Njivicama kod Herceg Novog.

  • Stefan

    27.7.2020 #1 Author

    Pa turizam je dosta oslabio ali se dobro drzi i dalje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...