Evropska komisija revidirala prognozu oporavka od pandemije

Kratkoročni ekonomski izgledi EU dobri, ali u senci širenja delta soja Covid-19

EUVesti

7.7.2021 15:45 Autor: Vladimir Jokanović 0

Kratkoročni ekonomski izgledi EU dobri, ali u senci širenja delta soja Covid-19 Kratkoročni ekonomski izgledi EU dobri, ali u senci širenja delta soja Covid-19
Poboljšanje zdravstvene situacije i posledično ublažavanje mera za suzbijanje širenja virusa ponovo pokreće ekonomiju Evropske unije, a kratkoročni izgledi za evropsku ekonomiju deluju bolje... Kratkoročni ekonomski izgledi EU dobri, ali u senci širenja delta soja Covid-19

Poboljšanje zdravstvene situacije i posledično ublažavanje mera za suzbijanje širenja virusa ponovo pokreće ekonomiju Evropske unije, a kratkoročni izgledi za evropsku ekonomiju deluju bolje nego što se očekivalo na proleće. Tako ukratko glasi najnovija ekonomska prognoza Evropske komisije, objavljena u sredu 7. jula.

Prognozirani rast BDP u evrozoni u 2021. godine je 4,8 procenata, kao i prognozirani rast BDP za celu EU. Kada je reč o ovogodišnjoj inflaciji, prognoza za evrozonu je 1,9 odsto, a za čitavu EU 2,2 procenta. Najviša stopa inflacije u evrozoni, od 2,8 odsto predviđa se u Nemačkoj, a izvan evropske monetarne unije, najvišu stopu inflacije očekuje Mađarska sa 4,4 odsto.

Izvor: Evropska komisija

“Inflacija se kreće u planiranim okvirima ili za nijansu više od ciljanog nivoa, premda postoji cenovni pritisak. Kako sada stvari stoje u EU ne preovladava optimizam da će se ostvariti prognoze kada je reč o privrednoj aktivnosti. Zdravstvena situacija je glavni rizik. Možda je realnija procena inflacije, nego što se privrednih aktivnosti tiče. Pitanje je kako će biti na jesen i da li će biti novih zatvaranja“, ocenio je za Biznis.rs, dr Ivan Nikolić, direktor za razvojne projekte Ekonomskog instituta u Beogradu.

Smanjenje BDP u prvom kvartalu tekuće godine pokazalo se marginalnim i blažim nego što je pokazala preliminarna procena Eurostata u prolećnoj prognozi, navela je EK u svom izveštaju. Pad broja novozaraženih korona virusom i napredak u vakcinaciji doveli su do toga da su države članice EU ponovo otvorile svoje ekonomije, posebno u korist preduzeća iz uslužnog sektora.

Rezultati istraživanja među potrošačima i preduzećima sugerišu da je oporavak potrošnje već u toku i da će dodatno ojačati u narednim mesecima. Takođe, postoje dokazi o početku oživljavanja u turističkoj delatnosti, čemu bi trebalo da doprinese digitalni zeleni sertifikat, takozvani kovid pasoš. Očekuje se, kako EK navodi, da će ovi faktori zajedno premašiti nedostatak ulazne proizvodnje i rastuće troškove koji pogađaju delove proizvodnog sektora.

Foto: Youtube screenshot

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni (Paolo Gentiloni) rekao je povodom izveštaja da će “ekonomija EU ove godine zabeležiti svoj najbrži rast u poslednjim decenijama“, koji će biti podstaknut snažnom potražnjom u Evropi i svetu. “Zahvaljujući ograničenjima u prvim mesecima (tekuće) godine, koja su pogodila ekonomsku aktivnost manje od predviđanja, nadograđujemo našu prognozu rasta za 2021. godinu za 0,6 odsto“, naveo je Đentiloni.

On je istakao da je reč o najvećoj reviziji koja je načinjena u poslednjih više od 10 godina. Prema njegovim rečima, od ključne je važnosti da se “udvostruče“ napori u vakcinaciji, koji bi se nadovezali na impresivan napredak postignut poslednjih meseci. “Širenje delta varijante (korona virusa) oštar je podsetnik da još nismo izašli iz senke pandemije“, zaključio je Đentiloni.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...