KRIPTOVALUTE, IZMEĐU MITA I PREVARE Dr Propast nema lepih reči o bitkoinu, i nije jedini

AnalizaSvetU fokusuVesti

21.12.2020 12:52 Autor: Marko Miladinović 0

KRIPTOVALUTE, IZMEĐU MITA I PREVARE Dr Propast nema lepih reči o bitkoinu, i nije jedini KRIPTOVALUTE, IZMEĐU MITA I PREVARE Dr Propast nema lepih reči o bitkoinu, i nije jedini
„Bitkoin nije prava valuta i ne predstavlja čak ni imovinu.“ Ovim tvitom, koji u stvari čini sažetak od njegovog intervjua za BloombergTV, profesor Poslovne... KRIPTOVALUTE, IZMEĐU MITA I PREVARE Dr Propast nema lepih reči o bitkoinu, i nije jedini

„Bitkoin nije prava valuta i ne predstavlja čak ni imovinu.“ Ovim tvitom, koji u stvari čini sažetak od njegovog intervjua za BloombergTV, profesor Poslovne škole Njujorškog univerziteta Nurijel Rubini (Nouriel Roubini) ponovo je uzburkao ekonomske duhove, i to pogotovo one koji prate i uzdižu aktuelne svetske trendove.

Popularni američki ekonomista je zbog svojih katastrofičnih prognoza u prošlosti dobio nadimak Doktor Propast (Dr Doom) – između ostalog zato što je tačno predvideo kada i sa kakvim konsekvencama će se desiti Svetska ekonomska kriza 2008. godine.

„U portfolijima institucionalnih investitora nema mesta za bitkoin i druge kriptovalute jer one nemaju nikavu intrinzičku vrednost. Investiranje u bitkoin je isto kao kockanje u kazinu u kome su sve igre nameštene“, upozorio je Rubini, i u nastavku okrivio upravo velike investicione fondove da su se uključili u trgovanje bitkoinom, „iz straha da ne budu izostavljeni“ u aktuelnom trendu.

Ovim stavom, baš kao i u ranijim slučajevima, ekonomski profesor je duboko podelio stručnjake u zapadnjačkim medijima.

Oni prvi doživljavaju kritike Doktora Propasti kao nastavak njegove „neutemeljene“ hajke na savremeni kapitalizam, kao simbola američkog finansijskog uspeha. Po njima, to što Rubini krivi velike fondove za njihovu manipulativnu prirodu je nepotrebno, jer se oni tako ionako ponašaju od kada postoje, jedino su sada otkrili izvor novog profita u kriptovalutama.

A kada je reč o imovini, donošenjem odgovarajućih zakona na međunarodnom i nacionalnim nivoima, situacija će se promeniti i na tom planu.

Foto: Nurijel Rubini, Wikimedia Commons

S druge strane, podržavaoci lika i dela Rubinijevog, među kojima su i mnogi privatni korisnici društvenih mreža, komentarisali su da „ništa zaista nema fundamentalnu vrednost, osim prirodnih resursa“.

Rubinijevoj kritici pridružio se i Dejvid Rozenberg (David Rosenberg), predsednik kanadske analitičke kuće Rosenberg Research, istakavši da će „bitkoin formirati naredni investicioni mehur“.

„Za razliku od zlata, na primer, kod koga možemo precizno da pratimo količinu u opticaju, budući obim bitkoina ne možemo sa sigurnošću da predvidimo. Uprkos aktuelnom ubrzanom rastu, očekujem da će vrednost bitkoina u narednim godinama u jednom trenutku naglo pasti“, kazao je Rozenberg.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...