MOŽE LI BITKOIN DO 50.000 DOLARA? Sada veliki investitori podižu cenu najpoznatijoj kriptovaluti, kaže Matanović za Biznis.rs

BerzaIntervjuIzdvajamoNovacSvetU fokusuVesti

18.12.2020 12:39 Autor: Marko Miladinović 0

MOŽE LI BITKOIN DO 50.000 DOLARA? Sada veliki investitori podižu cenu najpoznatijoj kriptovaluti, kaže Matanović za Biznis.rs MOŽE LI BITKOIN DO 50.000 DOLARA? Sada veliki investitori podižu cenu najpoznatijoj kriptovaluti, kaže Matanović za Biznis.rs
Novopostignuti rekord u vrednosti bitkoina od 23.700 američkih dolara, uz rast od skoro 15 odsto u jednom danu, ponovo je pokrenuo priče o uzletu... MOŽE LI BITKOIN DO 50.000 DOLARA? Sada veliki investitori podižu cenu najpoznatijoj kriptovaluti, kaže Matanović za Biznis.rs

Novopostignuti rekord u vrednosti bitkoina od 23.700 američkih dolara, uz rast od skoro 15 odsto u jednom danu, ponovo je pokrenuo priče o uzletu digitalnih valuta. U ovom trenutku, vrednost bitkoina se nakon korekcije spustila na nivo od oko 23.000 dolara, ali svi veći učesnici na tržištu očekuju povratak u pozitivan trend već po početku novog berzanskog dana u Sjedinjenim Američkim Državama.

„Aktuelni nagli skok vrednosti bitkoina pripremao se, na neki način, nekoliko nedelja unatrag. U drugoj polovini godine svedoci smo da je poraslo interesovanje institucionalnih investitora za kriptovalute, odnosno velikih fondova i multinacionalnih kompanija. Sada takvi ’krupni igrači’ guraju cenu na gore, za razliku od ranijeg perioda kada je većina trgovaca kriptovaluta dolazila sa strane malih privatnih ulagača“, komentariše sadašnju situaciju Aleksandar Matanović, suosnivač i izvršni direktor bitkoin menajčnice ECD.

Prema njegovim rečima, takav preokret uočava se i po sve manjem broju Google pretraga za pojam bitkoin, što potvrđuje da aktuelno interesovanje ne podstiče „običan svet“ i mali ulagači, već veliki investitori.

„Ako se nastavi trend ulaganja krupnih investitora u bitkoin, onda možda nisu nerealna ni predviđanja pojedinih američkih analitičara da bi njegova vrednost u nekom trenutku mogla da dosegne 50.000 dolara. Za to je dovoljno da samo nekoliko najbogatijih svetskih fondova počne da kupuje bitkoin u većem obimu“, kaže Matanović za Biznis.rs.

Digitalni novac
Foto: Pixabay.com

Na pitanje da li to istovremeno može da znači i povećanu opasnost da će ti investitori prema bitkoinu da se ponašaju spekulativno, kako često praktikuju da rade trgujući akcijama na Wall Streetu, naš sagovornik odgovara da u ovom trenutku to ne bi trebalo da se dogodi, jer, kako kaže, svi među njima koji su javno objavili da su kupovali bitkoin u poslednje vreme, listom ističu da je to njihova srednjoročna ili dugoročna opcija.

„Oni su se u pandemijskoj godini opredelili za bitkoin jer su tražili dodatan način da diverzifikuju svoj portfolio, a samim tim i rizike“, zaključuje Matanović.

S druge strane, regionalno tržište nije doživelo velike pokrete institucionalnih ulagača. Nije se povećala potražnja, najviše iz razloga što ogroman udeo učesnika predstavljaju fizička lica. To bi trebalo da se promeni donošenjem novog Zakona o digitalnoj imovini, koji će precizno definisati i domaćim kompanijama ili fondovima da ulažu u oblasti kriptovaluta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...