kancelar šolc pozvan da se vrati s odmora

Kriza budžeta u Nemačkoj

EUVesti

6.8.2024 15:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Kriza budžeta u Nemačkoj Kriza budžeta u Nemačkoj
Zbog najnovije svađe oko budžeta u nemačkoj vladajućoj koaliciji opoziciona Hrišćansko-socijalna unija (CSU) pozvala je kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz) da se vrati s... Kriza budžeta u Nemačkoj

Zbog najnovije svađe oko budžeta u nemačkoj vladajućoj koaliciji opoziciona Hrišćansko-socijalna unija (CSU) pozvala je kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz) da se vrati s odmora i nađe rešenje.

„Gde je Šolc?“, upitao je u razgovoru za DPA generalni sekretar CSU Martin Huber rekavši da se tzv. koalicija semafor raspada pred očima javnosti „dok se kancelar odmara“. Vladajuću koaliciju zovu semafor zbog boja tri stranke koje je čine.

Šolcovo odmaranje je nepoštovanje građana Nemačke, rekao je Huber i pozvao kancelara da prekine letnji predah.

Partneri u koaliciji posle provere nacrta budžeta moraju ponovo da pregovaraju o javnim finansijama, odnosno da dogovore još bolnih rezova. Pritom, i nacrt su jedva sastavili uz mnogo svađe i kašnjenja.

Šolcovi socijaldemokrati (SPD) i Zeleni vicekancelara Roberta Habeka (Robert Habeck) bez zazora upiru prstom u ministra finansija Kristijana Lindnera (Christian Lindner) iz liberalne FDP, najmanje stranke u koaliciji. Krive ga jer je nekoliko stavki iz nacrta poslao na proveru ustavnosti. Time je pod znak pitanja stavio milijarde evra iz dogovorenog nacrta.

Naime, Lindner i FDP insistiraju na potkresivanju potrošnje i svođenju budžeta na minimum, povremeno i brutalnom, dok političari iz SPD i Zelenih zahtevaju mekše granice, pa i novu suspenziju limita na javno zaduživanje koji je ugrađen u ustav.

Koaliciji semafor je prvo bila potrebna „večnost da postigne navodno očigledan dogovor o budžetu“, a sada se kompromis raspada nakon samo nekoliko nedelja, rekao je bavarski ministar finansija, isto član CSU, Albert Firaker (Albert Füracker).

Firaker je ocenio da “tri vladajuće stranke ne pokazuju ni traga sposobnosti da vode vladu i da je to tragedija”.

  • Jj992

    6.8.2024 #1 Author

    Stvarno, bice da ipak nisu tako uspesni…

    Odgovori

  • SUNCE

    7.8.2024 #2 Author

    Bolje bilo da ga pozovu da da ostavku.

    Odgovori

  • Inquiete

    7.8.2024 #3 Author

    Nisu ,,ekonomski tigar” kao mi. :))

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.