Nagrade za najbolje lokalne uprave

Krupanj, Vrnjačka Banja, Veliko Gradište i Ćuprija primeri dobrog upravljanja

NovacSrbijaVesti

15.3.2022 16:16 Autor: Stanislav Stanišić 17

Krupanj, Vrnjačka Banja, Veliko Gradište i Ćuprija primeri dobrog upravljanja Krupanj, Vrnjačka Banja, Veliko Gradište i Ćuprija primeri dobrog upravljanja
Opštine Krupanj, Vrnjačka Banja, Veliko Gradište i Ćuprija izabrane su za pobednike Javnog poziva za dodelu godišnje nagrade za najbolje lokalne uprave u primeni... Krupanj, Vrnjačka Banja, Veliko Gradište i Ćuprija primeri dobrog upravljanja

Opštine Krupanj, Vrnjačka Banja, Veliko Gradište i Ćuprija izabrane su za pobednike Javnog poziva za dodelu godišnje nagrade za najbolje lokalne uprave u primeni principa dobrog upravljanja u 2021. godini.

Četvrtu godinu za redom, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave donelo je odluku o izboru najboljih lokalnih samouprava u četiri oblasti:

  • Efikasnost i delotvornost – Opština Krupanj
  • Transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave – Opština Vrnjačka Banja
  • Odgovornost i vladavina prava – Opština Veliko Gradište
  • Ravnopravnost i anti-diskriminacija – Opština Ćuprija

Prva nagrada u oblasti Efikasnost i delotvornost dodeljena je opštini Krupanj za primer dobre prakse pod nazivom „Efikasnost i ekonomičnost lokalne samouprave kroz uvođenje elektronskih usluga na portalu eUprave“. Opština Krupanj je razvila šest elektronskih usluga koje su postavljene na portalu eUprave sa ciljem unapređenja kvaliteta usluga koje opština pruža građanima i privredi.

Prva nagrada u oblasti „Transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave“ dodeljena je opštini Vrnjačka Banja za uključivanje građana u izradu Odluke o budžetu, organizovanje javne rasprave o nacrtu Odluke o budžetu i publikovanju građanskih vodiča kroz budžetska akta.

„Posvećenim i temelјnim sprovođenjem načela dobrog upravlјanja u okviru budžetskog procesa, pokazali smo da Opština Vrnjačka Banja može biti primer dobre prakse u Srbiji za uklјučivanje građana u izradu Odluke o budžetu, organizovanje javne rasprave o nacrtu Odluke o budžetu i publikovanje građanskih vodiča kroz budžetska akta u kojima su na jasan, sažet i razumlјiv način prikazani podaci o izvorima i planu utroška budžetskih sredstava“, saopšteno je za Biznis.rs iz kabineta predsednika opštine Vrnjačka Banja.

Foto: Turistička organizacija Vrnjačka Banja

Dodaju da im je prioritet u daljem radu otvorenost prema građanstvu i saradnja sa civilnim sektorom, povećanje efikasnosti lokalne administracije i unapređenje usluga.

„Kako samo lokalna samouprava koja uspe da očima građana sagleda svoj rad, može biti uspešna, nastavlјamo dalјe da na transparentan način predstavljamo rad lokalne samouprave uz uvažavanje mišljenja i građana i naših zaposlenika“, preciziraju iz Opštine Vrnjačka Banja.

Od kada su nagrade za najbolje lokalne samouprave ustanovljene opština Veliko Gradište se nalazi u konkurenciji za priznanja. Ovaj put im je pripala nagrada u oblasti „Odgovornost i vladavina prava“.

Koncept je zasnovan na identifikovanju normativnih, institucionalnih, organizacionih i praktičnih rizika za nastanak korupcije i na sprovođenju mera za njihovo otklanjanje.

„Svake godine smo posebno motivisani da se prikažemo u što boljem svetlu, a posebno ističem rad naših službi na terenu što su građani prepoznali“, kaže za Biznis.rs predsednik opštine Veliko Gradište Danilo Milić.

Veoma je bitno što se pokazuje velika podudarnost potreba građana sa planovima opštinske uprave“, ocenjuje Milić i dodaje značaj inovativnog pristupa u cilju rešavanja najznačajnijih potreba građana.

Ramska tvrđava
Foto: TO Veliko Gradište

„Postavili smo ciljeve da se obezbede socijalni napredak, smanjenje siromaštva, pružanje kvalitenog obrazovanja i zdravstvene zaštite“, zaključuje Milić.

„Obezbeđivanje i unapređenje pristupačnosti usluga lokalne samouprave osobama sa invaliditetom, starijim sugrađanima, majkama sa malom decom“ je program za koji je opština Ćuprija dobila nagradu. Njime je omogućeno da su pored besplatnih terapijskih tretmana, osobe sa invaliditetom imale priliku da razvijaju i iskažu sopstvene potencijale i talente u skladu sa individualnim mogućnostima.

Ministarstvo će najboljim lokalnim samoupravama dodeliti sredstva iz Programa podrške razvoju i funkcionisanju sistema lokalne samouprave u ukupnom iznosu od 9,2 miliona dinara. Pobednici u svakoj od četiri oblasti steći će pravo na finansijsku nagradu u iznosu od 2,3 miliona dinara.

Pored sredstava iz fonda Ministarstva, a u cilju osnaživanja podrške razvoju i primeni principa dobrog upravljanja u radu lokalnih samouprava, pobednici konkursa će biti nagrađeni i dodatnom računarskom opremom koju dodeljuje Stalna konferencija gradova i opština iz budžeta programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge.

  • Emilija

    15.3.2022 #1 Author

    Svaka cast!

    Odgovori

  • NINO

    15.3.2022 #2 Author

    Za Vrnjacku Banju se i ne bih slozio jer je unistena totalno. Ono vise nije Banja, vec grad….a kome je to u interesu. Savremeni turista dolazi u banju upravo zbog banjskog zdravstvenog turizma.

    Odgovori

    • MARA

      15.3.2022 #3 Author

      Tako je.. Sve su upropastili.

      Odgovori

      • LEPOSAVA

        15.3.2022 #4 Author

        Apsolutno se slazem sve se komercijalizovalo do te mere da je izgubilo smisao banjskog turizma …

        Odgovori

  • GOCA BG

    15.3.2022 #5 Author

    Pohvalno,samo sto primer Vrnjacke banje koliko god da su na ovom spisku,izgubila je prvobitnu draz,stvarno vise ne lici na banju…

    Odgovori

  • STEFAN

    15.3.2022 #7 Author

    Bravo! Sve pohvale!

    Odgovori

    • SANJA

      16.3.2022 #8 Author

      Nazalost sa razvojom dolazi i do promena urbanizma sto menja znacenje nekog grada,npr Banje.

      Odgovori

  • BIJUTI27

    15.3.2022 #9 Author

    Daj boze da je tako..

    Odgovori

  • DANIJELA

    15.3.2022 #10 Author

    Bravo za njih, trebaju svi da se ugledaju na takav nacin upravljanja.

    Odgovori

  • Milovan94

    15.3.2022 #11 Author

    Svi bi trebali da slede te tri opštine.

    Odgovori

  • BRANA19

    16.3.2022 #13 Author

    Pa super, bravo!

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    16.3.2022 #14 Author

    Bravo za njih!

    Odgovori

  • NATI29

    16.3.2022 #15 Author

    Sve pohvale

    Odgovori

  • Lelica

    16.3.2022 #16 Author

    Svaka cast,bravo za njih!

    Odgovori

  • ZVE84

    20.3.2022 #17 Author

    Nešto pozitivno i kod nas

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...