Havana pripremila mere za smanjenje deficita

Kubance očekuje veliki talas poskupljenja

SvetVesti

24.1.2024 12:41 Autor: Vladimir Jokanović 2

Kubance očekuje veliki talas poskupljenja Kubance očekuje veliki talas poskupljenja
Kubanci se pripremaju za novi talas inflacije nakon što je vlada prošle nedelje predstavila detalje plana štednje za koji ekonomisti ocenjuju da će dotaći... Kubance očekuje veliki talas poskupljenja

Kubanci se pripremaju za novi talas inflacije nakon što je vlada prošle nedelje predstavila detalje plana štednje za koji ekonomisti ocenjuju da će dotaći skoro sve aspekte već posrnule ekonomije.

Mere koje uključuju povećanje cena i poreza i smanjenje subvencija usporiće povećanje prognoze budžetskog deficita i postaviti teren za rast, rekao ke premijer Manuel Marero, prenosi Reuters.

Vlada je najavila da će benzin poskupeti skoro pet puta 1. februara, a ekonomisti navode da će povećanje veleprodajnih cena goriva, kao i porezi na prodaju i uvoz, sigurno izazvati značajna povećanja cena većine proizvoda i usluga. Oni ističu da očekuju poskupljenja od 400 do 500 procenata.

Inflacija na Kubi iznosila je prošle godine 30 odsto, posle pada sa 38 odsto u 2022. godini, prema zvaničnim podacima. Mnogi ekonomisti smatraju da stope inflacije nisu u skladu sa realnošću, jer vlada ne prati adekvatno neformalno tržište, koja je vezamo za ulični kurs koji je mnogo viši od zvaničnog.

Vladini zvaničnici najavili su da će se veleprodajne cene goriva udvostručiti idućeg meseca, a da će teretni transport poskupeti 40 do 60 odsto, dok će uvozne carine za privatni sektor biti uvećane pet puta. Privatnim kompanijama će takođe biti maplaćen novi porez na promet od 10 odsto na veleprodajne transakcije. Neki ekonomisti ocenjuju da su mere neophodne za smanjenje deficita, kao i da je nužno smanjenje subvencija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...