Beg od vrele gradske vreve

Kuda otputovati za vikend i izbeći tropske vrućine?

BiznisLifestyleSrbijaTurizamVestiZanimljivosti

24.6.2021 17:31 Autor: Julijana Vincan 3

Kuda otputovati za vikend i izbeći tropske vrućine? Kuda otputovati za vikend i izbeći tropske vrućine?
Srbija je ovih dana mesto tropskih temperatura, ali i visokog stepena UV zračenja na koje je upozorio i Republički hidrometerološki zavod (RHMZ). Za vikend... Kuda otputovati za vikend i izbeći tropske vrućine?

Srbija je ovih dana mesto tropskih temperatura, ali i visokog stepena UV zračenja na koje je upozorio i Republički hidrometerološki zavod (RHMZ). Za vikend se očekuje da se „razvedri“, odnosno da se pesak zbog kojeg je umanjena vidljivost Sunca skloni, a u subotu i nedelju očekuju nas nešto niže temperature u odnosu na 24. jun, koji je prema prognozi RHMZ najtopliji dan od početka godine, vreliji čak nego u tropskim krajevima.

Ponegde će biti i 39 stepeni Celzijusa, a očekuje se da će u Beogradu biti oboren rekord najtoplijeg dana u junu iz 1918. godine, kada je 18. juna izmerena temperatura bila 38 stepeni. Svi ovi navedeni podaci razlog su više da, oni koji još uvek nisu otišli na letovanje, požele da se sklone iz gradova u neke prijatnije krajeve, makar tokom vikenda. Ovo su naši predlozi za vikend daleko od grada, vreve, sirena, vrućine, smoga i dnevnih vesti. Pauza usred ničega, u selu ili netaknutoj prirodi, kraj neke vode je sve što nekad za odmor od obaveza treba.

Osvojite planinski vrh

U blizini Beograda postoji dobar izbor interesantnih planina do kojih možete da stignete čak i bez sopstvene režije. Među njima, udaljena samo dva sata vožnje je planina Rudnik sa svojim vrhovima – Cvijićev vrh i Ostrovica.

Ako nastavite malo južnije, do Čačka, u blizini možete da se popnete na planinu Kablar i doživite božanstveni pogled na Ovčarsko-kablarsku klisuru. Pristupačna vam je i planina Maljen, gde se nalaze Divčibare, a isto tako i mnoštvo biciklističkih staza.

Cena smeštaja u okolnim ugostiteljskim objektima Ovčarsko-kablarske klisure najčešće varira između 25 i 50 evra po osobi.

Foto: Kolaž/Wikipedia.org

Istražite skrivene pećine

Grad Despotovac je udaljen oko 150 km od Beograda i njegova okolina predstavlja savršeno mesto za vikend avanturu. Blizu Despotovca nalazi se jedna od najpoznatijih pećina u Srbiji – Resavska pećina (cene ulaznica su 350 za odrasle, 300 za decu i 50 dinara za mlađe od sedam godina), a isto tako i jedan od najpoznatijih vodopada – Veliki Buk.  

Zaštićeni spomenik prirode Resavska pećina poznat je po svojim dvoranama koje krase veličanstveni oblici pećinskih stalagmita i stalaktita, a tu je i Avantura park koji sadrži sprave na otvorenom, namenjene razvijanju motoričkih i psiholoških sposobnosti, a ove godine biće prilagođena i za niži dečji uzrast (tri godine). U blizini pećine možete posetiti i manastire Resavu (Manasiju), Ravanicu i Zlatenac, kao i vodopade Lisine (Veliko vrelo) i Veliki buk.

Koračajte kroz kanjone

Ko voli kampovanje, sigurno će ga privući jedan od najzanimljivijih, a isto tako i najboljih primera netaknute prirode u zemlji – Lazarev kanjon. Pored toga, neizostavno je pomenuti kanjon reke Gradac, gde se može naći najčistija rečna voda u Srbiji. U južnoj Srbiji, kod Svrljiških planina možete koračati i kroz kanjon reke Jerme, a u zapadnoj Srbiji možete da posetite kanjon Rače, što je svakako blizu Nacionalnog parka Tara.

Uživajte na plažama jezera i reka

Iako nema more, Srbija svakako ima predivne reke i jezera u kojima se možete kupati. Veliki Rzav kod grada Arilja u zapadnoj Srbiji je jedna takva reka, sa plažama interesantnih imena, kao što su Sonjine Čari, Bosa Noga i Žuta Stena.

Splavovi na Drini

Malo je u našoj zemlji mesta kao što je Perućac. Ako osetite potrebu za iskonskim čarima prirode, onda ćete zasigurno doći i pokloniti svoje srce i dušu ovim predelima. Ali ono što ovo mesto čini tako privlačnim jeste moćna reka. U poslednje vreme posebno su postali popularni splavovi na Drini za koje se posebno isplati da ih iznajmi veći broj ljudi, što može da bude i lepo druženje, ali i lepa ušteda.

Ovakvi splavovi uglavnom se nalaze nedaleko od centra Perućca i u potpunosti su opremljeni i za duži boravak. Struja se u većini kućica dobija preko solarnih panela, topla voda je samo tehnička, a preporučuje se, osim uživanja u lepotama ovakvih splavova, i obilazak prirodnih lepota Nacionalnog parka Tara.

Cena iznajmljivanja jednog ovakvog splava zavisi od kapaciteta samog splava, kao i od opremljenosti, ali kreće se od oko 80 do 150 evra po danu.

Etno Selo Moravski Konaci – Velika Plana

Kompleks se nalazi u naselju sagrađenom od autohtonih starih kuća, sa restoranom domaće kuhinje i pravoslavnom crkvom u blizini, a tu je i jezero sa devet međusobno povezanih ostrva. Duž obale jezera je šetačka kamena staza sa klupama za odmor, dok gostionica nudi i wellness i spa tretmane.

Beograđani u povratku mogu svratiti i do Avalskog tornja ili pak posetiti arheološko nalazište u Vinči. Cena smeštaja po osobi izosi 1.500 dinara za noćenje, 1.850 dinara za noćenje sa doručkom, dok je polupansion 2.450 dinara, a pun pansion 3.150 dinara.

Aqua park Hollywoodland

U pitanju je jedan od brojnih sličnih parkova koji su idealni za vikend odmor tokom leta, a ponuda je uglavnom gotovo ista, barem kada je reč o cenama ulaznica koje su za odrasle 1.000 dinara, a za mlađe od 12 godina 700 dinara.

Hollywoodland se nalazi prvi aqua park u Beogradu (Ledine) i nudi takođe i smeštaj, fitness program, saune, ima parno kupatilo i još raznovrsnog sadržaja.

Akva park
Foto: Pixabay.com
  • Anna

    24.6.2021 #1 Author

    Mesta ima na pretek, treba samo krenuti

    Odgovori

  • Danijela

    24.6.2021 #2 Author

    Vrucine su velike u bilo gde da se ode iz grada, znaci.

    Odgovori

  • Lija

    1.10.2023 #3 Author

    U dominikanu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...