Šta je rešenje za nesavesne investitore i izvođače?

Kupci stanova u novogradnji moraju širom da otvore oči

AnalizaNekretnineNovacSrbijaU fokusuVesti

23.8.2021 15:54 Autor: Marija Jovanović 2

Kupci stanova u novogradnji moraju širom da otvore oči Kupci stanova u novogradnji moraju širom da otvore oči
Prilikom kupovine nekretnine u novogradnji kupci neretko ostanu “kratkih rukava”. Investitoru daju kaparu, ugovorom budu definisane njegove obaveze i kvalitet radova, ali se na... Kupci stanova u novogradnji moraju širom da otvore oči

Prilikom kupovine nekretnine u novogradnji kupci neretko ostanu “kratkih rukava”. Investitoru daju kaparu, ugovorom budu definisane njegove obaveze i kvalitet radova, ali se na kraju neretko pokaže da realizacija nije u skladu sa dogovorom, pa mnogi ne znaju kome da se obrate i na koji način mogu da nadomeste štetu.

Prvi savet kupcima je da kupuju samo tamo gde su proverene firme, izvođači i investitori koji iza sebe imaju referentne objekte koje su gradili, sve drugo je problematično jer su crno tržište i nekvalitetna gradnja i te kako prisutni, objašnjava za Biznis.rs potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić.

Savet kupcima je, kaže, da pre svega provere lokaciju, projektnu dokumentaciju, da li je projekat overen i da li je prošao tehničku kontrolu. Ako je objekat legalan, pre nego što se proda ili useli, on mora da prođe tehnički pregled i dobije upotrebnu dozvolu, dok stručnjaci koji pregledaju objekat garantuju za kvalitet koji su propisali.  

“Može da se desi da bude loš kvalitet parketa, stolarije, keramike, onda kupac ima pravo da traži da se otklone nedostaci, ali to mora da bude naznačeno u ugovoru da onaj ko prodaje stan daje garantni rok dve godine za sve vidljive nedostatke, ali i skrivene mane”, ističe Rodić.

Ipak, naš sagovornik kaže da se dešava da nesavesni investitori jednostavno nestanu, a da kupci ostanu sami, ne znajući kako da reše problem.

“Trebalo bi, i mi smo to tražili, da država izdaje licence za investitore. Da investitor koji prodaje stanove ljudima mora da obezbedi garanciju, ili da to bude garancija njegove banke, da ukoliko kupac da novac, da zna da će za taj novac dobiti sve što je dogovoreno, a u suprotnom da može da naplati sa kamatom novac koji mu je dao”, objašnjava potpredsednik Građevinske komore Srbije.

On podseća da je Komgrap nekada davao ovakve garancije i da u tom slučaju banka zadržava finansijska sredstva za iznos garancije, ona stoje na računu i ne mogu da se koriste ni za šta drugo osim za te namene.

“Na taj način investitor se obaveže da ako je, primera radi, kupac platio stan 100.000 evra, da će najmanje 5.000 evra imati kao garanciju za nedostatke koji se jave”, kaže Rodić i dodaje da pojedine ozbiljne kompanije poput Građevinske direkcije Srbije, Energoprojekta, rade po strogim uslovima i da imaju svoje službe za garantni rok koje reaguju u vrlo kratkom roku ukoliko se javi neki problem ili nedostatak.

“Ljudi ne treba da se zaleću, moraju da pregledaju papire, da imaju uvid kakvu garanciju dobijaju i da kupuju samo kod proverenih investitora i izvođača radova, dok sve ostalo može da bude problematično”, zaključuje naš sagovornik.

Plaćanje u fazama jedno od rešenja

Kao jedno od rešenja za nesavesne investitore je i plaćanje u fazama, kaže za naš portal agent i vlasnik agencije za prodaju nekretnina Kaća Lazarević.

“Prvo se potpisuje predugovor, zatim se daje kapara, a onda u fazama isplaćuje cena stana. Kada se završe grubi građevinski radovi plaća se drugi deo, zatim kada se završe instalacije treći, četvrti kada se stavi stolarija i onda ostaje još jedan deo kada stan bude uknjižen. To je na neki način zaštita i naravno da se kupci dobro raspitaju šta je investitor sve do sada zidao. Da li je proveren i ima li garanciju za to što prodaje”, smatra Lazarević.

Prema njenim rečima, novogradnja je sada znatno kvalitetnija, ali ipak ima i nesavesnih investitora. Reč je uglavnom o onima koji u većini slučajeva zidaju prvi put, neretko pokupe novac i nestanu.

Zbog toga prilikom sklapanja ugovora treba obratiti pažnju jer kupci nikada ne mogu da dođu do tog novca i jedino rešenje je sud.

  • Anna

    23.8.2021 #1 Author

    Ovo je podatak koji je trebalo proslediti kupcima stanova u BEOGRADU NA VODI. 😂😂

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    24.2.2022 #2 Author

    Rešenje ovog problema sa plaćanjem u fazama mi izgleda odlično ali je potražnja za stanovima tako velika da kupci teško mogu da nametnu ovakvo rešenje. Jedino bi država zakonski mogla da uvede ovakvu odredbu i obavezu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...