Ekspanzija danske fabrike igračaka u Aziji

Lego gradi fabriku sa nultom emisijom ugljenika u Vijetnamu

BiznisSvetVesti

9.12.2021 17:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Lego gradi fabriku sa nultom emisijom ugljenika u Vijetnamu Lego gradi fabriku sa nultom emisijom ugljenika u Vijetnamu
Danska fabrika igračaka Lego najavila je planove za izgradnju novog proizvodnog pogona u Vijetnamu kako bi održala korak sa rastućom potražnjom za svojim proizvodima... Lego gradi fabriku sa nultom emisijom ugljenika u Vijetnamu

Danska fabrika igračaka Lego najavila je planove za izgradnju novog proizvodnog pogona u Vijetnamu kako bi održala korak sa rastućom potražnjom za svojim proizvodima u Aziji. Gigant za proizvodnju igračaka rekao je da će uložiti više od milijardu dolara u projekat, koji će se nalaziti u okolini Ho Ši Mina.

Biće to druga fabrika danske kompanije u Aziji, nakon što je pre pet godina otvorila fabriku u Kini, prenosi BBC. Lego je zabeležio dvocifren rast u Aziji od 2019. godine. „Veoma smo zahvalni na podršci vijetnamskoj vladi koja nam je pomogla da izgradimo našu prvu fabriku sa neutralnom emisijom ugljenika“, saopštila je kompanija.

Izgradnja bi trebalo da počne sledeće godine sa planovima da se potrošnja energije uskladi sa solarnim panelima na krovu i obližnjoj farmi. Proizvodnja bi trebalo da počne 2024. godine, a očekuje se da će biti otvoreno do 4.000 radnih mesta u narednih 15 godina.

Prema najnovijoj strategiji kompanije, Lego proizvodni pogoni se grade u blizini ključnih tržišta, kako bi se izbegli problemi u globalnim lancima snabdevanja koji su iskrsli tokom pandemije korona virusa.

„Ovo obezbeđuje fleksibilnost i brzo reagovanje na promene u potražnji lokalnih potrošača, skraćuje lanac snabdevanja i smanjuje uticaj na životnu sredinu transporta na velike udaljenosti“, saopštila je kompanija.

Protekle dve godine bile su izazovne za neke od multinacionalnih kompanija čija je proizvodnja locirana u Vijetnamu. Fabrika obuće Nike prekinuta je zbog širenja korona virusa, a neki stručnjaci za logistiku smatraju da bi teškoće sa kojima se Vijetnam suočavao poslednjih meseci mogle da mu pomognu da se nosi sa sličnim izazovima u budućnosti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...