Livanjski sir nakon 10 godina može na tržište u EU
InovacijePreduzetnikU fokusuVesti
22.6.2021 09:41 Autor: Miljan Paunović
Livanjski sir je nakon zakonske procedure koja je trajala deset godina dobio oznaku izvornosti Bosne i Hercegovine, što otvara mogućnost za izvoz ovog proizvoda u Evropsku uniju.
Više od deset godina trajala je zakonska procedura da bi livanjski sir dobio rešenje o izvornosti i za to je sada jedini proizvod koji ima tu oznaku u BiH, ističu mali proizvođači iz Udruženja proizvođača autohtonog livanjskog sira Cincar, izvestila je RTV HB.
Prema pravilniku koji je Udruženje sačinilo, izvorni livanjski sir pravi se od 30 odsto kravljeg i 70 procenata ovčijeg mleka.
U narednom periodu očekuje se poseta komisije sa državnog nivoa kako bi bio dobijen izvozni broj, koji bi ovom proizvodu otvorio put u Evropsku uniju što je jedan od glavnih ciljeva ovog Udruženja.