Zatvaraju se fabrike ovog metala u Evropi zbog energetske krize

Livnice aluminijuma u Srbiji za sada ne smanjuju proizvodnju

BerzaBiznisSrbijaSvetVesti

29.12.2021 15:04 Autor: Stanislav Stanišić 1

Livnice aluminijuma u Srbiji za sada ne smanjuju proizvodnju Livnice aluminijuma u Srbiji za sada ne smanjuju proizvodnju
Proizvodnja aluminijuma, ali i ostalih obojenih metala u Evropi, ponovo je pod pritiskom jer cene električne energije dostižu rekordni nivo. Rumunska kompanija Alro u... Livnice aluminijuma u Srbiji za sada ne smanjuju proizvodnju

Proizvodnja aluminijuma, ali i ostalih obojenih metala u Evropi, ponovo je pod pritiskom jer cene električne energije dostižu rekordni nivo.

Rumunska kompanija Alro u godini kada obeležava 60 godina rada saopštila je na svojoj zvaničnoj internet prezentaciji da će smanjiti na minimum proizvodnju aluminijuma kojom se proslavila u bogatoj istoriji postojanja. Razlog što će umesto pet od sada raditi dve proizvodne linije su visoke cene električne energije i gasa od kojih je proizvodnja metala zavisna. Kompanija je saopštila da za sada neće biti otpuštanja radnika, već će se maksimalno racionalizovati proizvodnja poštujući ekonomske principe poslovanja.

U 2022. godini biće sprovedene mere za smanjenje troškova i racionalizaciju aktivnosti, a količine primarnog metala koje se više neće proizvoditi biće delimično nadoknađene recikliranim ili primarnim metalom kupljenim od trećih lica.

Kompanija procenjuje da će neki od njenih dobavljača i kupaca biti pogođeni predloženim merama, pa namerava da se upusti u konstruktivne razgovore sa njima kako bi smanjila uticaj i obezbedila uslove za ponovno pokretanje kapaciteta.

Alro, koji važi za jednog od najvećih evropskih proizvođača, dostigao je proizvodni kapacitet od 265.000 tona primarnog aluminijuma i 340.000 tona livenog aluminijuma.

Sa sličnim problemom u regionu susrela se i kompanija Uniprom koja upravlja Kombinatom aluminijuma Podgorica. Nakon neuspešnih pregovora o ceni struje sa Elektroprivredom Crne Gore, uprava kompanije je odlučila da prekine proizvodnju nakon 50 godina poslovanja.

Proizvodni proces srpskih kompanija koje se bave proizvodnjom aluminijuma za sada ne pogađaju slični problemi.

U odgovoru iz Livnice DIP iz Novog Sada, jedne od vodećih kompanija u proizvodnji legura od aluminijuma, saznali smo da bez obzira na teškoće sa kojima se sreću njihove kolege u ostalim evropskim zemljama, oni za sada nemaju probleme izazvane energetskom krizom.

„S obzirom na to da nam je proizvodni program izvozno orijentisan odgovara nam cena koja je trenutno važeća na tržištu i nastojimo da ispoštujemo sve dogovorene isporuke kako bismo uspeli da pridobijemo i nove klijente koji se interesuju za naše proizvode“, kaže za Biznis.rs izvršna direktorka Livnice DIP Branka Radojković.

Naša sagovornica ističe da je godišnji kapacitet Livnice 7.000 tona gotovih proizvoda, a više od 90 odsto proizvoda plasira se na tržište Evropske unije.

„Bez obzira na sve probleme koje je doneo ovaj period i uprkos brojnim izazovima izuzetno smo zadovoljni ostvarenim rezultatima“, prenosi Radojković.

Svetsko tržište je zavisno od najvećeg proizvođača aluminijuma – Kine, koja pokriva 60 procenata globalne proizvodnje.

Takođe, najnoviji podaci pokazuju da je kineska proizvodnja aluminijuma pala u novembru za 4,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što je najniži nivo u poslednjih 18 meseci. Aluminijum je svoj maksimum za poslednjih 13 godina dostigao sredinom oktobra kada je njegova cena na londonskoj berzi metala bila 3.172 dolara po toni. Sada se cena na berzi kreće oko 10 odsto od ovog maksimuma, nešto iznad 2.800 dolara. Do korekcije cene došlo je kada su ublaženi poremećaji u snabdevanju povezani sa višim cenama energije u Kini.

  • BOLEK

    12.3.2023 #1 Author

    Moze se reci da se samo povecava prozivodnja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...