sledeća investiciona konferencija biće krajem januara

Investitori pozvani da ulažu u sektor automobilske, hemijske i šinske industrije

BiznisBolji posaoHi-techInovacijeInvesticijeSrbijaVesti

14.12.2021 10:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Investitori pozvani da ulažu u sektor automobilske, hemijske i šinske industrije Investitori pozvani da ulažu u sektor automobilske, hemijske i šinske industrije
Druga investiciona konferencija Srbije na Expo 2020 u Dubaiju, dala je pregled investicionih potencijala i primere dobre prakse u sektoru šinskih vozila, automobilske industrije... Investitori pozvani da ulažu u sektor automobilske, hemijske i šinske industrije

Druga investiciona konferencija Srbije na Expo 2020 u Dubaiju, dala je pregled investicionih potencijala i primere dobre prakse u sektoru šinskih vozila, automobilske industrije i hemijskog sektora.

Na konferencijiji je istaknuto da je Srbija na putu da postane lider regiona u novodolazećim tehnologijama i načinima proizvodnje u automobilskoj i hemijskoj industriji i proizvodnji elemenata za železnički transport, koji su osnova, pre svega ekološki orijentisane i održive budućnosti, i e-mobilnosti koja u tom cilju prednjači.

Naši rezultati u privlačenju investicija u ovim sektorima, dugogodišnja industrijska tradicija, ali i neizostavno znanje i kapaciteti naučnih i obrazovnih institucija u Srbiji i prisustvo vodećih imena i dobavljača sva tri sektora, mapiraju nas kao predvodnike na Balkanu u privlačenju ulaganja u e-mobilnost i projekte velike dodate vrednosti.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Srbije Branko Ružić na otvaranju konferencije istakao je da je naša zemlja u poslednjih nekoliko godina postala prostor na kome se razvijaju novi inovativni projekti i rešenja, osnivaju istraživačko-razvojni centri, naučno-tehnološki parkovi i inovacioni centri, i da su takva ulaganja bez alternative. Uz to, Srbija ima kvalitetan dualni sistem obrazovanja, koji je efikasan odgovor na potrebe privrede i tržišta rada, tehnološke promene i potrebe za novim kompetencijama.

Kao već dokazano uspešna zemlja u privlačenju stranih direktnih ulaganja u automobilski sektor naša zemlja je u prethodnoj deceniji postala dom za sve vodeće, takozvane Tier-1, dobavljače automobilske industrije.

„S obzirom da smo time zaokružili investicioni ciklus i lanac vrednosti u tradicionalnom smislu ovog sektora, Srbija spremno ulazi u novu eru investicija koje sa sobom donose najvišu vrednost, a to je spoj visoke tehnologije i električne mobilnosti. Ovi koncepti predstavljaju temelje budućnosti auto industrije i imaju za cilj smanjenje emisije štetnih gasova i kreiranje industrije održivog transporta“, istakao je Nemanja Jevtović, savetnik za strateška ulaganja u Razvojnoj agenciji Srbije (RAS).

Govoreći o trendovima i prilikama za ulaganja u hemijskoj industriji Dunja Vukčević, direktorka Sektora za organizovane industrijske zone u RAS, objašnjava da hemijska industrija prolazi kroz intenzivne periode transformacije na globalnom nivou, s tim u vezi i Srbija ulaže napore da ide u korak sa svetom.

„Kako hemijska industrija ima značajnu ulogu u strategiji industrijske dekarbonizacije i snažan je partner automobilske industrije koja nam je u fokusu, naš cilj jeste da privučemo investitore koji će prepoznati stratešku prednost Srbije, a to je koncentracija znanja koja dolazi sa naših univerziteta i naučnih instituta, a koji ujedno predstavljaju inovativne i ekološki osvešćene industrije sa visokom dodatom vrednošću krajnjeg proizvoda u hemijskom lancu vrednosti“, zaključila je Vukčević.

Foto: Printscreen PKS

Na investicionoj konferenciji su predstavljeni i dobri primeri postojećih investicija, koji ujedno predstavljaju i industrijske parkove pogodne za nove investitore – unikatni Mind Park u Kragujevcu i Elixir Grupa u Prahovu.

Ana Račić, business manager u Mind Grupi, kaže da je investiciona konferencija Srbije na Expo-u izuzetna prilika da se MIND Park predstavi pred svetskim auditorijomom i pokažu investicioni potencijali Srbije.

„Jedinstveni potencijal koji kao država imamo, kvalitet koji možemo da ponudimo, bilo da se radi o šinskim vozilima, avio, high tech, ali i IT industriji, uobličavamo kroz projekte koji su prepoznati od strane države“, rekla je Ana Račić.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić obratio se prisutnima u ime grada koji je, kako je rekao, kolevka industrije na Balkanu i poznat po proizvodnji automobila. Danas je Kragujevac mesto gde se pravi zaokret u industrijskoj tradiciji ka šinskoj i high-tech industriji.

„Naša zemlja se na Expo-u predstavlja pod sloganom „Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost“, a Kragujevac je najbolji primer kako se na tradiciji kreira nova baština. S ponosom mogu da kažem da smo danas jedan od lidera u inovacijama, digitalizaciji, e-upravi, talentima i kreativnosti“, istakao je Dašić i pozvao investitore da ulažu u Kragujevac i Srbiju uopšte.

Nakon investicionog događaja na Paviljonu Srbije održani su susreti i sastanci sa zainteresovanim kompanijama, a u narednim danima očekuje i nastavak istih.

Sledeća investiciona konferencija biće krajem januara 2022. godine, i to u tematskoj nedelji Expo-a „Zdravlje i velnes“, takođe u organizaciji Razvojne agencije Srbije, Vlade Srbije i tima za realizaciju nastupa Srbije na Expo 2020 Dubai.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...