U projekat uloženo 26 miliona evra

Naučno-tehnološki park u Novom Sadu dobio prve stanare

SrbijaVesti

13.12.2021 08:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Naučno-tehnološki park u Novom Sadu dobio prve stanare Naučno-tehnološki park u Novom Sadu dobio prve stanare
Prvih 20 instituta, startap kompanija i firmi koje se bave visokom tehnologijom uselili su se u nedelju u novi Naučno-tehnološki park u Novom Sadu.... Naučno-tehnološki park u Novom Sadu dobio prve stanare

Prvih 20 instituta, startap kompanija i firmi koje se bave visokom tehnologijom uselili su se u nedelju u novi Naučno-tehnološki park u Novom Sadu. Predstavnicima kompanija svečano su uručeni ugovori, čemu je prisustvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić.

“Ovde postoji najbolji sistem, fakultet, kao i velike kompanije sa razvojnim centrima i startap inovacione kompanije koje će sarađivati sa njima i učiti od njih. To je jedinstven sistem, svojevrsna fabrika znanja i inovacija”, navela je premijerka i naglasila da će u NTP u Novom Sadu raditi približno 1.000 najboljih inženjera u Srbiji.

Naučno-tehonološki park, koji se prostire na 30.000 kvadratnih metara, izgrađen je početkom prošle godine, a objekat već koristi Fakultet tehničkih nauka, pa se više od 3.000 studenata služi sa 40 savremenih laboratorija, prenosi Tanjug.

„Kada diplomiraju ne moraju da izađu iz ove zgrade, u njoj će im se pružiti prilika da formiraju svoje male kompanije, startap kompanije, i da razvijaju svoje ideje“, istakao je prof. dr Srđan Kolaković, dekan Fakulteta tehničkih nauka.

Ideja zajedničkog projekta Vlade Srbije i Vojvodine, vrednog 26 miliona evra, jeste da se na jednom mestu povežu inovacione kompanije, istraživački centri i studenti koji se usavršavaju u tim oblastima.

Direktor preduzeća Continental Automotive Serbia Saša Ćoringa rekao je da će imati veoma modernu laboratoriju, a studentima su donirali opremu, kako bi mogli u praksi da rade ono što uče na fakultetu.

Sa studentima i velikim kompanijama u ovom parku biće povezani i mnogi istraživački centri, sa blizu hiljadu naučnika.

„Naša istraživanja su u domenu veštačke inteligencije, a konkretno ovde u Novom Sadu ćemo se truditi da se bavimo temama sa kojima možemo da sarađujemo sa lokalnom privredom, Continentalom, Trilateralom i sličnim kompanijama“, rekao je direktor Instituta za veštačku inteligenciju Dubravko Ćulibrk.

U Naučno-tehnološki park uloženo 26 miliona evra

Naučno-tehnološki park je zajednički projekat Vlada Srbije i Vojvodine, vredan 26 miliona evra.

„Ono što je važno jeste da će se u ovom prostoru stvarati proizvodi koji će, uveren sam, u budućnosti imati višestruko veću vrednost, od vrednosti investicije koju smo realizovali u ovaj Naučno-tehnološki park“, istakao je predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović.

Srbija je prethodnih godina izvoz u IT sektoru uvećala skoro četiri puta. Na kraju ove godine broj zaposlenih u IT industriji će preći 40.000, neto izvoz će biti veći od 1,2 milijarde evra, a ukupni izvoz će biti 1,8 milijardi evra. Dakle, do kraja 2022. godine ćemo sigurno prebaciti tu cifru od jedne i po milijarde evra neto izvoza IT industrije, kazala je premijerka Ana Brnabić. Ona je najavila da je cilj za 2025. godinu da ukupan izvoz IT sektora bude preko četiri milijarde evra, a da neto izvoz te industrije bude veći od dve i po milijarde evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...